Ootamatu libe tõi politseile ja meedikutele oodatult palju tööd

Armas Riives
, reporter
Copy
Mees puistab soola libedale kergliiklusteele.
Mees puistab soola libedale kergliiklusteele. Foto: Mailiis Ollino

Täna hommikul kella 7–8 paiku muutusid teeolud kõikjal Lõuna-Eestis äkitselt keeruliseks. Kella kümneks hommikul oli politseile eri kohtadest teada antud kümmekonnast liiklusõnnetusest ja traumapunkti sattunud mitmeid patsiente.

Õnnetused olid enamasti kergemad ning kahju kannatasid vaid masinad, kuid juhtus ka paar inimvigastatuga õnnetust. 

Näiteks paiskus hommikul Tartu-Jõhvi-Valga maanteel libedal teel kummuli kaubik, mille juhi meedikud tervisekontrolliks haiglasse viisid.

Samuti sai häirekeskus teate õnnetusest Tartu vallas Kärevere külas Kärkna maanteel, kus sõitis kolm autot kraavi. Kohale tulnud päästjad tagasid tuleohutuse, inimesed tõsisemalt viga ei saanud. Õnnetusse sattunud autojuhtide sõnul juhtus õnnetus libeduse tõttu.

«Tänahommikuste õnnetuste valguses on küll viimane aeg meelde tuletada, et nüüd peaks  küll need, kes veel suverehvidega sõidavad, juba rehvivahetuse peale mõtlema,» rääkis Kagu jaoskonna patrulltalituse juht Madis Soekarusk. 

Ka tasub praegusel ajal hommikustel sõitudel olla väga ettevaatlik, sest teeolud on muutlikud. «Kui veel enne kella seitset oli kõik tavapärane ja teed heas sõidukorras, siis hetkedega muutusid teed väga libedaks,» lisas ta.

Täna hommikul pöördus Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna (EMO) traumapunkti libeduse tõttu 20 patsienti, haiglaravi ei vajanud neist keegi.

Näiteks toimetati politsei kinnitusel Tartus hommikul tervisekontrolliks haiglasse poiss, kes mööda Lina tänavat jalgrattaga sõites libedal teel kukkus. Et lapsel kiivrit peas ei olnud, sai ta kergemalt viga just näo piirkonda ning meedikud viisid ta esmaabiks haiglasse.

EMO juhataja dr Annika Uue sõnul tulenesid kaebused libedusest tingitud libisemisest ja kukkumisest, esines ka väiksemaid plekimõlkimisi autode vahel. «Patsientide peamised vigastused on olnud põrutused, haavad ja marrastused, mõned kirurgilist sekkumist mitte vajavad luumurrud,» sõnas dr Uue.

Traumapunkti sattunud patsientide arv on Uue sõnul esimese libeda hommikupooliku kohta ootuspärane ja sarnaneb aastast aastasse. Seda kinnitab ka politsei ja päästjate kogemus.

Nädala lõpu poole võib taas kohati kuni kümme kraadi sooja tulla

Mehed puistavad libedale kergliiklusteele soola. 
Mehed puistavad libedale kergliiklusteele soola. Foto: Mailiis Ollino

Ilmateenistuse prognoosi järgi läheb ilm lähipäevil taas veidi pehmemaks ning nädala lõpu poole võib kohati tulla kuni kümme kraadi sooja.

Kolmapäeva öösel on pilves ilm. Mitmel pool sajab vähest vihma ja on udu. Puhub edela- ja lõunatuul 3–9, rannikul puhanguti 12 m/s. Sooja on 1–6 kraadi. Päeval on pilves ilm ja hommikupoolikul püsib udu. Mitmel pool sajab vähest vihma, õhtul jõuab saartele tihedam vihmasadu. Puhub lõuna- ja edelatuul, pärastlõunal lõuna- ja kagutuul 4-10, rannikul puhanguti 13–15 m/s. Sooja on 3–7 kraadi.

Neljapäeva öösel on pilves ilm. Tihe vihmasadu liigub saartelt üle mandri itta. Puhub lõuna- ja edelatuul 5-11, rannikul puhanguti 15-17 m/s, saartel pöördub pärast keskööd läände. Sooja on 3-7 kraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab hooti vihma, kohati tuleb sekka ka lörtsi. Puhub edela- ja läänetuul 6-12, rannikul puhanguti 15-17 m/s, pärastlõunal pöördub looderannikul loodesse. Sooja on 3-7 kraadi, õhtu poole temperatuur langeb.

Reede öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Üksikutes kohtades sajab lörtsi ja vihma. Puhub läänekaare tuul 5–11, põhjarannikul lääne- ja loodetuul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on vahemikus –2 kuni +2 kraadi, rannikul tuleb kuni +5 kraadi. Päeval lääne poolt alates pilvkate tiheneb. Pärastlõunal sajab Lääne-Eestis vähest vihma, õhtul muutub sadu laialdasemaks, sekka tuleb lörtsi. Puhub läänekaare tuul 3–8, rannikul puhanguti 11 m/s, õhtul on tuul mandril muutlik ja nõrk, saartel tugevneb kiiresti edela- ja läänetuul 6–11, puhanguti 14 m/s. Sooja on 2–7, saartel ja läänerannikul 6-10 kraadi. BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles