Veronika Zadin mõõdab inauguratsiooniloengul mõõtmatut ja näitab nähtamatut

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Veronika Zadin, Tartu ülikooli materjalitehnoloogia professor.
Veronika Zadin, Tartu ülikooli materjalitehnoloogia professor. Foto: Tartu Ülikool

16. novembril kell 16.15 peab Tartu ülikooli materjalitehnoloogia professor Veronika Zadin ülikooli aulas inauguratsiooniloengu «Näha nähtamatut, mõõta mõõtmatut».

Sellest aastast on Eesti Euroopa Tuumauuringute Organisatsiooni (CERN) assotsieerunud liige. CERN on üks tuntuimaid ja mõjukaimaid teaduskeskusi maailmas, inspiratsiooniallikas uutele teadlaste ja inseneride põlvkondadele, aga üllataval moel ka meie igapäevaelu mõjutaja – üks sealse töö (kõrval)tulemustest on muuseas internet.

CERNi üks tuntuimaid tegevusvaldkondi on fundametaalfüüsika. Just CERNis leiti hiljuti eksperimentaalne kinnitus Higgsi bosoni eksisteerimisele. Aga kuidas siis tegelikult jõuda selleni, et mõõta ja kinnitada fundamentaalses teoreetilises füüsikas ennustatut? Kuidas luua vastav tehnoloogia ja mil moel tuua see tagasi meie igapäevaellu?

Üheks vastuseks on CERNi teine tuntud «kaubamärk» – osakestekiirendid. Üks nende seadmete suuremaid probleeme on aga elektrilised läbilöögid, mikromõõtmetes välgud, mis tekivad tugevaid elektrivälju rakendavates seadmetes. See saladuslik nähtus algab mõnelt aatomilt, kestab ääretult lühikest aega ning kahjustab materjali silmaga nähtavas suurusjärgus, hävitades kõik mõõdetavad ja eksperimentaalselt jälgitavad põhjused, mis võimaldaksid mõista selle protsessi olemust.

Inauguratsiooniloengul räägib Veronika Zadin, kuidas võimaldada seni nähtamatutel ja mõõdetamatutel protsessidel muutuda jälgitavaks – mõõta mõõtmatut ja näha nähtamatut. Nimelt suudavad arvutuslik füüsika ja materjaliteadus muljet avaldaval moel kombineerida teoreetilise ja eksperimentaalse maailma, luues täiesti uue kontseptsiooni, arvutusliku eksperimendi. «Arvutisimulatsioonid on ilma kahtluseta tänapäeva teaduse kõige põnevam osa. Loengul kuulebki, kuidas need on rakendatud ühe maailma põnevaima eksperimendi teenistusse,» sõnas ta.

Veronika Zadin on lõpetanud Tartu ülikooli 2005. aastal, kaitsnud 2012. aastal füüsikalise infotehnoloogia erialal doktoriväitekirja «3D-mikroaku modelleerimine» ning töötanud aastatel 2012–2014 järeldoktorina Helsingi ülikoolis. Aastast 2014 on ta töötanud Tartu ülikoolis, uurides CERNi osakestekiirendite materjale.

Professor Zadin koordineerib Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis Euroopa teadusruumi õppetooli projekti MATTER tegevust. Tema uurimistöö keskmes on multiskaala-simulatsioonimeetodite arendamine ja rakendamine materjaliteaduse ning arvutusfüüsika probleemide lahendamiseks. Ta koordineerib ka Eesti töörühma CERNis kompaktse lineaarkiirendi CTF-3 eksperimendi juures.

Inauguratsiooniloengut saab jälgida ka videoportaali UTTV vahendusel.

Üritusel järgitakse riiklikke korraldusi ja kontrollitakse osalejate nakkusohutust. Loengul osalejatel palutakse koos isikut tõendava dokumendiga kaasa võtta tervisetõend vaktsineerimiskuuri läbimise või Covid-19 läbipõdemise kohta. Kohustuslik on kanda maski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles