Haigekassa kutsus tõhustusdoosile SMSiga, aga ka oma peaga võib mõelda

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Covidi-tõend aitab liikuda normaalse elu poole. Paljud ihkavad juba tõhustusdoosegi.
Covidi-tõend aitab liikuda normaalse elu poole. Paljud ihkavad juba tõhustusdoosegi. Foto: Lii Ranniku illustratsioon

Haigekassa saatis eelmisel ja üle-eelmisel nädalal kokku 86 938 SMSi inimestele, kelle esmasest vaktsineerimiskuurist on möödas rohkem kui kuus kuud. Sõnumis seisis: «Oled oodatud vaktsineerima tõhustusdoosiga. Võta ühendust oma perearstiga või broneeri aeg digilugu.ee või telefonil 1247. Lisainfo vaktsineeri.ee. Aitäh, kui oled juba vaktsineeritud.»

Niisuguse teate tõttu piiksusid esimesel nädalal telefonid 46 521 vanemal kui 60-aastasel inimesel ning teisel nädalal 40 417 nooremal inimesel.

Haigekassa kommunikatsiooniekspert Heiti Kukk selgitas, et algul jäid telefonisõnumeid saates valikusse ka need, kes olid pärast esmast vaktsineerimiskuuri haigestunud ja kellele tõhustusdoosi ei soovitata. «Aga sellest veast saime kohe teada ja korrigeerisime päringut,» selgitas ta.

Põdenud oodaku

Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimismeeskonna koordinaator Tiina Teder ütles, et nad küsivad enne vaktsineerimist inimese käest alati ka üle, kas ta on koroonahaiguse läbi põdenud ja millal. Sõltuvalt vastusest annavad oma soovitused. Praegune seisukoht on, et inimestest, kel nakkuse käigus antikehad tekivad, püsib immuunsus sama kaua kui vaktsineeritutel.

Perearst Ruth Kalda arvab, et kui inimene on hiljuti põdenud koroonahaigust ja see on saanud PCR-testiga kinnituse, siis on ta juba piisavalt hästi informeeritud ja ennast üle vaktsineerima ei lähe. «Pärast põdemist on inimesel immuunvastus olemas ja antikehad üsna kõrgel tasemel,» selgitas Kalda. «Kui tervekssaamisest on möödas kuus kuud, alles siis on soovitatav end vaktsineerida. Erinevate uuringute andmetel on neil, kes on põdenud ja saanud vaktsiini lisaks, väga hea kaitse korduva nakatumise eest.»

Uus tõend tekib Pfizer/BioNTechi vaktsiini saanutel seitsme ja Moderna vaktsiini saanutel 14 päeva pärast tõhustusdoosi süstimisest. Seni kehtib vana tõend.

Kas nüüd tuleb kõigil inimestel hakata ootama haigekassa SMSi, enne kui tõhustusdoosi saama minna? Kindlasti mitte, vastas haigekassa kommunikatsiooniekspert Heiti Kukk.

SMSide saatmine oli abistav meeldetuletus, see ei ole asi, mida oodata. Haigekassal ei ole kõigi inimeste telefoninumbreidki. Kui vaktsineerimise esmasest kuurist on kuus kuud möödas, tasub tõhustusdoosiks aeg kinni panna ja süst kätte saada.

Immunoprofülaktika eksperdikomisjon on nüüd aga juba soovitanud AstraZeneca ja Jansseni vaktsiiniga vaktsineeritutele tõhustusdoosi saama minna viie kuu pärast. Ja kuue kuu pärast neil, kes esimese kuuri läbisid Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiiniga.

Lae alla uus tõend

Küsimuse peale, kas tõhustusdoosist loobumine või selle hiljem tegemine muudab vahepeal kehtetuks Covidi-tõendi, vastas sotsiaalministeeriumi meedia­suhete nõunik Eva Lehtla, et kindlasti mitte. Küll tuleb inimesel pärast kolmanda süsti saamist patsiendiportaali ehk www.digilugu.ee sisse logida, et endale uus tõend luua, see nutiseadmesse uuesti alla laadides või paberile välja trükkides.

Kui tõhustusdoosi korral on tegemist teise vaktsiinidoosiga, näiteks neil inimestel, kes said esimese doosiga Janssenit või on nad pärast COVIDi läbipõdemist vaktsineeritud ühe doosiga kahedoosilisest vaktsiinist, tasub samuti uus tõend luua. Pfizer/BioNTechi vaktsiini saanutel tekib sel juhul uus tõend seitsme päeva ja Moderna vaktsiini saanutel 14 päeva pärast tõhustusdoosi süstimist. Seni saab kasutada vana Covidi-tõendit.

Covidi-tõendile ei ole ka üleeuroopaliselt mingit kehtivustähtaega seatud. Küll on aga valitsus oma korraldusega märkinud, et koroonaviirusvastase vaktsineerimis­kuuri läbinud inimesed ei pea Covid-19 haige lähikontaktsena karantiini jääma ühe aasta jooksul, ka piiriületusjärgse eneseisolatsiooni vabastus kehtib aasta pärast vaktsineerimiskuuri lõpetamist.

Kui inimene saab koroonavaktsiini tõhustusdoosi ja teeb endale värskendatud tõendi, siis kõik reeglid Covidi-tõendi riigisiseseks kasutamiseks kanduvad värskendatud tõendile üle. Küll aga tuleb reisile minnes kindlasti üle kontrollida, millised on siht- ja transiitriikide nõuded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles