Gerd Neggo nimelise tantsuõpetaja tunnustuspreemia laureaat on Leili Väisa

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Erakordselt mitmekülgne tantsuõpetaja Leili Väisa.
Erakordselt mitmekülgne tantsuõpetaja Leili Väisa. Foto: Erli Tammet

Eesti tantsuajaloo suure mõjutaja, tantsija, tantsulavastaja ja pedagoogi Gerd Neggo nimelise tantsuõpetaja preemia eesmärk on tunnustada pühendunud tantsuõpetajat, kelle töös peegeldub meisterlikkus ja sisukus, avatus ja koostöövalmidus ning tegusus ja tahe panustada Eesti tantsuellu.

Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu välja antava preemia kandidaatideks olid tänavu esitatud Leili Väisa, Polina Žukova, Merle Saarva, Helena Pihel, Helen Veidebaum, Maria Zujeva.

Pühapäeva õhtul ERMis peetud tantsuhuvihariduse gala, mille tippsündmuseks oli Gerd Neggo peemia laureaadi väljakuulutamine.
Pühapäeva õhtul ERMis peetud tantsuhuvihariduse gala, mille tippsündmuseks oli Gerd Neggo peemia laureaadi väljakuulutamine. Foto: Aleksandra Kiidjärv

37 aastat tantsukarjääri

Laureaat Leili Väisa on Võrumaa tantsuseltsi Pärliine eestvedaja ja õpetaja ning Lusti Lasteaia liikumisõpetaja. Lisaks juba 37 aastat kestnud tantsuõpetaja karjäärile on Leili Väisa aastakümneid tegutsenud Antsla valla kultuuri- ja hariduselus. Niisamuti on ta Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu ning Eesti Tantsuhuvihariduse Liidu aktiivne liige, teemade tõstataja ja kaasarääkija. Tema panus nii kohaliku kogukonna tantsuelu edasiviijana kui ka Eesti tantsuvaldkonna arendajana annab eeskuju, millest juhinduda. Tantsuõpetajana teeb Leili Väisa tööd tõelise kire ja pühendumisega olles innustajaks nii lastele, noortele kui ka täiskasvanud õpilastele.

Leili Väisa õpetab kaasaegset tantsu, loovtantsu, rahvatantsu, karaktertantsu, swingtantsu ja Ernst Idla treeningsüsteemi. Ta on õpetaja, kelle tunnid on täidetud rõõmu ja hoolivusega, kus nõudlikkus ja mõistmine liiguvad alati käsikäes.

Üheteistkümnes kord

Preemia üleandmine, esiplaanil laureaat Leili Väisa.
Preemia üleandmine, esiplaanil laureaat Leili Väisa. Foto: Aleksandra Kiidjärv

Tänavu anti Gerd Neggo tunnustuspreemia välja üheteistkümnendat korda. Laureaadi väljakuulutamine ja preemia üleandmine toimus tantsuhuvihariduse galal 14. novembril Eesti Rahva Muuseumis.

Gerd Neggo preemia andsid Leili Väisale üle haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu juhatuse esimees Raido Bergstein.

Eelnevatel aastatel on Gerd Neggo nimelise tantsuõpetaja tunnustuspreemia pälvinud Meeli Pärna, Elena Poznjak-Kõlar, Anu Sööt, Eve Noormets, Irina Pähn, Inna Sulg, Anu Ruusmaa, Anne Tamm-Kivimets, Rene Nõmmik ja Raido Mägi.

Gerd Neggo tantsupoosis, 1925.
Gerd Neggo tantsupoosis, 1925. Foto: J. ja P. Parikas/ETTM

Sündmust korraldas Eesti Tantsuhuvihariduse Liit koostöös Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu ning Eesti Noorte Tantsu Ühinguga.

Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu välja antavat Gerd Neggo nimelist tantsuõpetaja tunnustuspreemiat rahastab Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja preemia suurus on 2000 eurot.

Selle aasta 9. novembril möödus tantsija, koreograafi ja pedagoogi Gerd Neggo (09.11.1891–01.09.1974) sünnist 130 aastat.

Fotonäitus tema loomingust ja ta stuudiolaste tantsunumbritest avati just sel nädalal Eesti draamateatri maalisaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles