Diabeedipäeva heategev jooks algab Tähtvere spordipargis keskpäeval

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Diabeedipäeva logo on sinine diabeedirõngas, mis sümboliseerib kogu maailma ühtset võitlust diabeedi vastu, ja just selle logoga on viiekilomeetrine jooksuring Tartu tänavail ja parkides tähistatud.
Diabeedipäeva logo on sinine diabeedirõngas, mis sümboliseerib kogu maailma ühtset võitlust diabeedi vastu, ja just selle logoga on viiekilomeetrine jooksuring Tartu tänavail ja parkides tähistatud. Foto: kaart

Kui aknast välja vaadata, ei ole kahtlust, et täna on imeilus päev. Õue minekuks tasub kindlasti spordiriided selga panna ning mõelda tervisele ja liikumisele, aga ka sellele, et tänane kõnni- või jooksuring võiks olla pühendatud diabeedihaigete toetamisele. 14. november on ülemaailmne diabeedipäev ning headtegev võimalus aidata on siinsamas Tähtvere spordipargis igaühele käegakatsutavas kauguses.

Juba teist aastat korraldab Tartu suusaklubi koos tervishoiuettevõttega Novo Nordisk diabeedipäeval heategevusjooksu. See tähendab, et Tartu linnas väljamõõdetud viiekilomeetrisel kõnni- või jooksurajal liikumise osalustasu läheb annetusena diabeeti põdevate inimeste liikumisharjumusi ja sportimist toetava õppematerjali loomiseks.

Stardiaja valib igaüks ise, ja start on Tähtvere spordipargis avatud täna kell 12 kuni 15. Sekundeid keegi ei loe ja meetreid ka väga täpselt ei arvestata. Oluline on osavõtt ja see, et inimesed mõtleksid keerulist haigust põdevate laste ja täiskasvanute peale ja tahaksid neid aidata.

Need, kellele Tähtvere spordipark millegipärast ei sobi, võivad joosta oma metsatukas ning saavad ka sel viisil panustada, et täidavad pärast virtuaalse osalemistalongi internetis www.diabeedipaev.ee, märkides sinna läbitud kilomeetrid ja lisades jõukohase annetuse.

Joostud juba neli nädalat

Diabeedipäeva heategevusjooks on kõigile jooksjaile kättesaadav olnud mitte ainult täna, vaid juba 14. oktoobrist alates.

Korraldajad loodavad väga, et sellel aastal koguneb jooksust osavõtjate ühise pingutusena vähemalt 6795 läbitud kilomeetrit, sest just nii kaugel asub Tartust insuliini sünnilinn Toronto.

Internetiaadressil www.diabeedipaev.ee on näha ka kaart, mis iga natukese aja tagant värskeneb ja kus on näha, mitu kilomeetrit on inimesed juba kokku jooksnud ja kui palju neid kilomeetreid tänase päevaga veel lisandub.

Eelmisel aastal joosti Tallinnast Kopenhaagenisse, kus asub Novo Nordiski peakontor. See eesmärk täitus lihtsalt juba enne diabeedipäeva. Nüüd on vahemaa mitmeid kordi pikem, kuna Toronto asub Tartust väga kaugel. Eelmise nelja nädalaga on 6795 kilomeetrist, mis Tartust Torontoni on, läbitud pool ehk 3229 kilomeetrit.

Rahvusvahelise haardega tervishoiuettevõte Novo Nordisk asutati 1923. aastal just Kanadas ning neilt tuleb 50 protsenti maailmas toodetavast insuliinist. Ettevõtte eesmärk on mitte ainult ravimit toota, vaid aidata ühiskonda võitluses diabeediga ning propageerida II tüüpi diabeedi ja rasvumuse ennetust. Ka on tänu nende programmile Changing Diabetes® in Children tagatud arstiabi ja elupäästev insuliin 26 000 lapsele, kellel on I tüüpi diabeet.

Suusaklubi algatus

Diabeedipäeva korraldusmeeskonnaks on Tartu suusaklubi aktivistid. Üks neist on Tiia Teppan, kes täna hommikul ütles, et virtuaalse osalejatalongiga on heategevusele pühendunud jooksjaid ja kõndijaid juba 200 ringis ning pole kahtlust, et neid tuleb juurde.

Kes tõesti täna jooksma ei saa minna kas laiskuse või tervise tõttu, võib talongi täita ikkagi, läbitud kilomeetrite arvuks panna ausalt null, aga see-eest annetada rohkem kui see viis eurot. Ning jooksma minna siis, kui laiskus möödas või tervis tagasi.

«Diabeedipäeva heategevusjooks on just niisugune sündmus, kus võitjaid on kaks. Võidab annetaja ise, sest liikumine toob talle ainult head, ja võidavad ka diabeedihaiged, kelle raviks ja ennetuseks on samuti liikumine oluline, aga ka rahaline tugi,» märkis Tiia Teppan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles