Tartu PÖFFi avatseremoonia tõi laupäeva õhtul Athenasse täissaali

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Pimedate ööde filmifestival Tartus avanes laupäeva õhtul kell 18 Athena keskuses, pärast Covid-tõendite ja ID-kaartide näitamist, käte puhastamist ja maskide ette panemist, täissaaliga. Õhtu esimest tundi juhtis näitleja Maarja Jakobson, paludes alustuseks publikul silmad kinni panna ja kujutleda ette sügisõhtut 125 aastat tagasi.

Maarja Jakobson kirjeldas Tartu kesklinna kvartalit, sedasama, kus praegu on kaubamaja ja keskpark ning tollast Uue-Turu tänavat ning Bürgermusset, mis oli linnakodanike klubi. Täna 125 aastat tagasi, 13. novembril leidis seal aset esimene avalik rändkino linastus. See oli vähem kui 12 kuud pärast vendade Lumière´ide «Elavate päevapiltide» esimest sensatsiooniliast näitamist Pariisis.

Mida võisid tunda tolle aja inimesed oodates pimedas saalis sündmuse algust. Ja mida elasid nad läbi siis, kui äkitselt hakkasid seinal jooksma pildid nende poole kihutavast rongist ning seejärel tulid rahulikamd kaadrid merelainetes suplejaist?

Kas see ootus ja elevus on ka tänapäeva kinokülastajal, kes on meediast ja ekraanidest küllastunud, mõnel pimedal hetkel vahetult enne seansi algust alles? Maarja Jakobson arvas, et on vast küll.

Eriti sümboolne on kino valgusevoog novembris, hingede kuul, ja ka 25 aastat tagasi, kui PÖFF sündis ja asus Eestisse tooma autorifilme, mis olid ise  kui hinged, kes vaatajaid otsima asusid.

PÖFFi juht Tiina Lokk (vasakul) ja PÖFF Tartu korraldaja Kristiina Reidolv.
PÖFFi juht Tiina Lokk (vasakul) ja PÖFF Tartu korraldaja Kristiina Reidolv. Foto: Margus Ansu

Pimedate Ööde filmifestival direktor ja looja Tiina Lokk oli täna Tartus kohal ja kiitis publikut. See olevat parem kui Tallinnas. Tallinnas on ka hea publik, muidugi, kuid sinna satub ka juhuslikku rahvast. Tiina Lokk kinnitas, et Tartu publik on homogeensem, ja kui vahel nende pikkade aastate jooksul on tal tekkinud kahtlus, kas selle festivali eksistentsil on ikka mõtet, siis on tasunud tulla Tartusae, et saada see igatsetud boheemlaslik ja karvane tunne, mis Tiina Lokki inspireerib palju enam kui glamuur.

Selle koha peal Athenasse kogunenud publik muidugi aplodeeris.

Kinohuviline võib PÖFFI üle tõesti ainult uhkust tunda. Pimedate ööde festival on töötanud end sedavõrd heale tasemele, et küünib 2015. aastast A-klassi festivalide sekka, milletaolisi on maailmas vaid 15, ja mis seab selle ühele pulgale näiteks Cannesi, Berliini, Veneetsia ja Karlovy Varyga.

Tartu PÖFFI avatseremoonia jätkus Ungari romantilise draamaga «Minu abikaasa lugu», mida enne seanssi kommenteerisid produtsent Mónika Mécs ja helilooja Ádám Balázs.

Produtsent Mónika Mécs ja helilooja Ádám Balázs.
Produtsent Mónika Mécs ja helilooja Ádám Balázs. Foto: Margus Ansu

Tartus on tänasest kuni novembri viimase pühapäevani PÖFFi kavas 117 seanssi.

Tartu kinodes tuleb näitamisele PÖFFi põhivõistluse ja debüütfilmide programm, JUST Filmi paremik ning PÖFF Shorts. Kolme nädala jooksul pakuvad hubast filmielamust Elektriteatri ja Athena keskuse kinosaalid. Esimest korda jõuavad PÖFFi filmid ka koju, sest festival toimub kombineeritult nii kinos kui ka kodus.

Täissaal.
Täissaal. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles