Laupäevast saab Tartu kunstimajas näha kolme uut näitust

Tartu Postimees
Copy
Äsja lõppes kunstimaja väljapnek «Näitus kui vestlus».
Äsja lõppes kunstimaja väljapnek «Näitus kui vestlus». Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval, 13. novembril avatakse Tartu kunstimajas kolm uut näitust. Suures saalis saab näha Johannes Luige «Ma tean, mis oli eile homme», väikeses saalis Kristen Rästa «Kuskil teisel pool vikerkaart II» ning monumentaalgaleriis Henri Hüti «Põhjuseta tagajärjed».

«Ma tean, mis oli eile homme»

Peamiselt kunstniku füüsilistest paikadest tulenevatest tunnetest ja mälestustest lähtuv näitus uurib, kuidas isiklikke kogemusi materjalide ja ruumidega saab vaadata kui füüsilisi mälestusi. Kuigi mälestused on midagi, mida käsitletakse reeglina minevikku suunatuna, esitavad Johannes Luige teosed küsimuse ka selle kohta, kui suurt rolli mängivad mälestused praeguse hetke ning tuleviku tajumisel. Näituse kuraator on Mailis Timmi.

«Kuskil teisel pool vikerkaart II»

Skulpturaalsed ja maalilised kunstiteosed ning ready-made ehk igapäevased esemed jäljendavad nii looduslikke elemente kui tehislikult loodud keskkondi. Seejuures seavad need kahtluse alla selle, kui hästi me maailma tajuda suudame. Installatsiooni saatva videoteose narratiiv esitab argiseid mõtteid igapäevasest kohalolekust ning selle hajameelsus varjutab süvenevat ärevust võimalikust maailmalõpust.

«Põhjuseta tagajärjed»

Näitus koosneb misanstseenidest, mille järjekord on ruumis kindlaks määratud. On valgus, on vari. On allikad, on vaatemängulisus. Lavastatud ruum võimaldab külastajal kogeda põhjuste ja tagajärgede seostest pääsemise seisundeid ning arusaamise ülehindamise järgseid hetki.

Näitustest saab lähemalt lugeda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles