Jüri Saar: see mõttetu Riia rongi unelm (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Kristjan Teedema

Muidugi on selge, et suurlinn Riia paelub tartlasi enam kui pisike ülikoolilinn Emajõe kaldal riialasi, olgugi et Tartu nime kandev tänav algab Läti pealinnas otse vabadussamba juurest. Muidugi teeks Riia rongi liinile naasmine maailma avaramaks eeskätt Tartule, Riias on suur õhuvärav. Kuid see liin saab tulla huvitatud poolte koostöös.

Ja ometi on valusalt aus tõdemus, et pärast aastatepikkust arutelu selle üle, kas ja kuidas Tartu-Riia reisirongi uuesti käima võiks panna, pole ei huvitatud osalisi, kes projekti eest veaks, ega ka rahastust. Nii ütles välja Eesti Raudtee kommertsjuht Arthur Raichmann eilses Tartu Postimehes.

Tuleval aastal saab 25 aastat sellest, kui viimati reisirong Balti ekspressi nime alla Tartu-Riia vahet sõitis, Tallinnast Poola piirini välja. Pärast seda on meedias ilmunud arvukalt optimistlikke sõnumeid selle kohta, kuidas teoreetiliselt on rongiliini taasavamine «varsti» siiski võimalik. Olgu või Ukraina raudtee kaasabil. On olnud sõnumeid ka sellest, kuidas teoreetiliselt on võimalik luua olukord, kus piirijaamas Valgas saab Tartust tulnud rongilt Riia rongile ümber istuda. Noh ja küllap ka vastupidi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles