Video ⟩ Tartus hiivati püsti Eesti kõrgeimad elektrimastid

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Uued puna-valged mastid on 54-meetri kõrgused.
Uued puna-valged mastid on 54-meetri kõrgused. Foto: Connecto Eesti

Möödunud nädalal tõsteti Tartus püsti Eesti ühed kõrgeimad – 54 meetrit – kõrgepingeliini mastid, mis on kõrgust ja lennuohutust silmas pidades värvitud punavalgeks.

Eleringi projektijuht Illimar Vahtras rääkis, et Tartu linna serva püstitatud uued punavalged mastid tähistavad sümboolselt neid töid, mille käigus uuendatakse Ida-Virumaal algavad ning Tartu ja Valga kaudu Lätti suunduvad võimsad kõrgepingeliinid. «Nende liinide rekonstrueerimine omakorda on eelduseks, et Eesti koos Läti ja Leeduga lahutaks oma elektrisüsteemid 2025. aasta lõpuks Venemaast ning liituks Mandri-Euroopa sagedusalaga,» sõnas Vahtras.

Uued mastid on tavapärase 39 meetri asemel 54 meetri kõrgused, kuna neile paigaldatakse seni eraldi mastidel paiknenud elektriliinid. Kõrgusest tulenevalt on mastid lennuohutuse tagamiseks spetsiaalselt märgistatud. 31 tonni kaaluvad mastid tõsteti paika kõrgeima Eestis saadaoleva kraanaga.

Kokku rekonstrueeritakse sünkroniseerimise käigus Eestis 460 kilomeetrit õhuliine ja vahetatakse välja üle 1300 kõrgepingemasti. Et tööde käigus viiakse osalt uutele mastidele paralleelselt kulgevad 110 kilovoldi elektriliinid ning demonteeritakse Tartus Pihkvasse kulgev kõrgepingeliin, vabaneb kõrgepingeliini kaitsevööndi piirangutest üle 1300 hektari maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles