Henri Zeigo: Tartu mängib kehvade kaartidega

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Henri Zeigo
Henri Zeigo Foto: Sille Annuk

Tartu veebileht annab teada, et 1. no- vembril elas Eesti suuruselt teises omavalitsuses 94 728 elanikku. Seda on mõne tuhande võrra vähem, kui tartlaseks registreerimise kampaania tipphetkel neli aastat tagasi suudeti saavutada. 2017. aastal oli oktoobrikuu lõpuks tartlasi 96 876, kuid sellele lisandus õige pea ligi 2500 inimest Tähtvere vallaga liitumisest juurde.

Millegipärast ei ole meil tänavu põhjust nendest arvudest rääkida, sest linn on jooksnud inimestest tühjemaks. Tõsi, paljud neist ei ole väga kaugele läinud, on leidnud uue elupaiga mõnes lähivallas. Samas ei saa salata pealinna tõmmet, sest sinna on koondunud enamik atraktiivsemaid töökohti, mis paeluvad värskeid ülikooli lõpetanuid.

Viimaste kohalike valimiste ajal oli näha, kuidas väiksemad omavalitsused teevad jõulisi pingutusi, et pearaha nimel valda äsja uue kinnisvara soetanud noori peresid oma hingekirja saada. Erandiks pole Kambja vald, kus uusi eramuid ja kortereid kerkib kui seeni pärast vihma. Sealne uus koalitsioon on lubanud motiveerida elanikke valda sisse kirjutama. Selleks soovitakse maksta sama suurt sünnitoetust kui Tartus ning luuakse juurde lasteaia- ja koolikohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles