Maiu Lauring, Teele Pehk: kõikehõlmav rohepööre on väljakutse valitsemiskultuurile

Copy
Maiu Lauring ja Teele Pehk.
Maiu Lauring ja Teele Pehk. Foto: Liina Notta

Hiljuti toimusid selle sajandi kõige olulisemad kohalikud valimised. Uutel volikogudel lasuvad senisest suurimad ootused kiire, aga mitte kiirustatud rohepöörde teostamiseks koostöös teadlaste ja kogukondadega. Eesootaval neljal aastal on kriitilise tähtsusega, et iga otsus ja investeering viiks meid igas omavalitsuses ja kogu Eestis kliimakindla ja ökokriisita tuleviku suunas.

Eesti omavalitsustes pole kestlik areng seni veel teadvustatud ega selle saavutamine süsteemselt koordineeritud. Ometi nähakse Euroopas ja teistes maailmaosades, et kohalikul tasandil saab vajalikud muutused ellu viia kiiremini ja tulemuslikumalt kui riigi tasandil või riikide koostöös. Rohetiigri koondatud 38 mõjusat soovitust kohaliku rohepöörde õnnestumiseks on abiks nii poliitikule, ametnikule kui kodanikule.

Läbimõeldud rohepööre vajab koostööd kohalikus kogukonnas.

Rohepööre juba toimub. Samas on meil kohalikul tasandil üksikuid eeskujusid: Lääne-Harju rohevald tegeleb süsteemselt kogukonnatakso arendamise ja jäätmemajandusega; Ida-Viru linnad ja vallad koostavad maakonna uueks majandamiseks roheplaani. Tartus lähtutakse elukeskkonna kujundamisel aina rohkem elurikkuse ja kergliikluse soodustamisest, katseprojektid aitavad reaalselt kogeda teistsugust ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles