Mati Sepp: mets aetakse ahju – riigikogu meelest on elekter veel liiga odav

, Eesti Metsa Abiks metsanduse- ja looduskaitse ekspert
Copy
Mati Sepp
Mati Sepp Foto: Erakogu

Uuendatud elektrituruseadusega loodi olukord, kus vähem väärtuslikke puidujääke saab põletada suuremates kogustes poole miljoni tihumeetri asemel kaks miljonit tihumeetrit. See on tähelepanuväärne hüpe kõrgustesse, mille elektri lõpptarbija kokkuvõttes kinni maksab. Riigikogu liige Jevgeni Ossinovski oli arvamusel, et potentsiaalselt võib taastuvenergia tasu kasvada lausa 20 protsendi võrra.

Uuendatud, loodusvaenulikule elektrituruseaduse muudatusele olid ainsana vastu sotsiaaldemokraadid, ülejäänud riigikogu liikmed avaldasid pigem toetust ja sõitsid rahva ning looduse heaolust sisuliselt harvesteriga üle. Eriti kurioosne käitumine oli see EKRE poolt, kes reklaamib ennast maarahva eest seisjana, aga riigikogus hääletati risti vastupidi. Üllatav, et nad on nüüd asunud ka oma valijate rahakotti õhemaks tegema.

Kui raiemaht metsanduse arengukava järgi hakkaks olema kuus miljonit tihumeetrit aastas, mis tagaks ökosüsteemile jätkusuutliku turvalisuse, siis jõuaks Narva kateldesse kogu aasta jooksul raiutavast metsast Eestis kolmandik. Kuidas niisugune asi sai riigikogus läbi minna, jääb selgusetuks, kuna selline olukord seab suurde ohtu inimeste põhiturvalisuse. Küttepuidu hind selle tagajärjel tõenäoliselt tõuseb ja seega muutub toasoe paljudele Eesti inimestele kas palju kallimaks või kohati täiesti üle jõu käivaks, kahjustades nii oluliselt nende inimeste elukvaliteeti, kes sõltuvad sooja saamisel küttepuudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles