Eesti inimesegeneetika ühingu elutööpreemia pälvis Elvira Kurvinen

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Elutööpreemia sai meditsiinigeneetik Elvira Kurvinen.
Elutööpreemia sai meditsiinigeneetik Elvira Kurvinen. Foto: Erakogu

Eesti inimesegeneetika ühing autasustas sel sügisel oma aastakonverentsil elutööpreemiaga meditsiinigeneetikut Elvira Kurvineni.

Ühingu esimehe geneetik Neeme Tõnissoni sõnul on doktor Elvira Kurvinen väga põhjalik, sõbralik ja laia silmaringiga arst, kes oma hoolikusega on võitnud tee kolleegide ja patsientide südameisse.

Ta lõpetas Tartu ülikooli arstiteaduskonna 1977. aastal. Seejärel töötas ta internina Tallinna keskhaiglas kuni 1978. aastani ning aastail 1978–1980 oli arst Kuressaare haiglas.

Aastail 1980–1986 oli doktor Kurvinen Moskvas MTA meditsiinilise geneetika instituudis kliiniline ordinaator ning seejärel aspirant. Kandidaadiväitekirja teemal «Loote kaasasündinud väärarengute prognoosimine kliinilis-genealoogilise ja ultraheli uuringu alusel» kaitses ta 1987. aastal.

Väärarendite ja arenguhäirete kõrval on Elvira Kurvineni teine pikaaegne teadushuvi olnud südame ja veresoonkonna haigused: ateroskleroos, lipiidide ainevahetushäired ja riskitegurid. Ka oli ta pikka aega tervise arengu instituudi vanemteadur.

Suur huvi – sünnieelne diagnostika

Elvira Kurvineni elutöö meditsiinigeneetikuna algas 1987. aastal. Tema kliiniline ampluaa on avar: esmased päriliku haiguse kahtlusega haiged, viljakushäired, sünnieelne diagnostika. Erilist huvi on talle pakkunud just sünnieelne diagnostika, mis tänu uurimismeetodite arengule on andnud paremad võimalused perekondade geneetiliseks nõustamiseks.

Neeme Tõnisson lisas, et kolleegide sõnul on Elvira väga meeldiv, aga tagasihoidlik inimene, kes on oma töös korrektne ja põhjalik, aga kui vaja, siis ka omajagu kangekaelne.

Eesti inimesegeneetika ühing (EstSHG) koondab enda alla geneetika, genoomika, geenitehnoloogia ja nende siduserialade teadlasi, eksperte, ettevõtjaid, meedikuid ja tudengeid.

Ühingu eesmärk on nende erialade ja nendega seotud teadmiste edendamine ja populariseerimine. Oluliseks peab ühing Eesti geneetika, biomeditsiini, biotehnoloogia ja nende siduserialadel töötavate inimeste konsolideerimist ning omavahelist koostööd, kaasates biotehnoloogia ettevõtjaid ning välismaal töötavad Eesti teadlasi.

Tunnustamine on oluline

Ühing on alati oluliseks pidanud silmapaistvate inimeste tutvustamist ja tunnustamist ning annab alates 2008. aastast välja elutööpreemiat väljapaistavale Eesti geneetikule. Senini on elupreemia pälvinud doktor Mart Viikmaa, professor Henni-Heidi Kallak, professor Tiina Talvik, professor Aavo-Valdur Mikelsaar, professor Ain Heinaru, akadeemik professor Richard Villems, doktor Mari Sitska, doktor Toomas Veidebaum, doktor Riina Žordania, akadeemik professor Andres Metspalu ning akadeemik Mart Saarma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles