Ivi Eenmaa: parem pension teeb lastegi elu kergemaks

, riigikogu liige, RE
Copy
Ivi Eenmaa
Ivi Eenmaa Foto: Erakogu

Oktoobri lõpus oli riigikogu päevakorras esimesel lugemisel eelnõu, mis rõõmustab rohkem kui 280 000 inimest otseselt ja annab kindlustunde kõigile neile, kes lähiajal pensioniealiseks saavad. Nimelt esitas valitsus tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, mis vabastab kõik pensionärid, nii töötavad kui vanaduspõlve pidavad, tulumaksust keskmise pensioni ulatuses.

Muutus on plaanitud jõustuma 2023. aastast, kuid sellega lõpeb ka meie lähiajaloo ühe kõige häbiväärsema sotsiaalse eksperimendi aeg. Nimelt võrdsustati 2016. aasta lõpus pensionärid palgasaajatega ja neilt võeti ära 500 euro suurune tulumaksuvabastus. Eriti said pihta need pensionärid, kel oli jõudu, tahtmist ning soovi oma elujärge parandada ja jätkasid töötamist. Loomulik on küsida, miks mitte ei võiks see muutus olla juba tulevast aastast, miks siis alles 2023. aastast? Vastus on lihtne. Tehniliselt on võimatu maksu- ja tolliameti, sotsiaalkindlustusameti ning teiste infosüsteemide ümberhäälestamine nõuab aega.

Ettevõtete ja valitsuse tehtud valikute tõttu kriisi haldamisel on Eesti majandus hästi taastunud. Tänavu teises kvartalis ületas Eesti majanduse maht kriisieelset taset Euroopa Liidu võrdluses kõige rohkem. Septembri algul valminud majandusprognoosi järgi kujuneb selle aasta majanduskasvuks 9,5 protsenti ja tuleva aasta omaks neli protsenti.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles