IT-konverentsil tutvustavad tippteadlased ettevõtjatele uudseid tehnoloogiaid ja uurimisvaldkondi

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli Delta õppehoone.
Tartu ülikooli Delta õppehoone. Foto: Kristjan Teedema

4.–5. novembril toimub Tartu ülikooli Delta keskuses IT akadeemia teadus- ja ettevõtluskonverents «ICT Means Business». Üritusel annavad ligi 30 info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) teadlast Tartu ülikoolist, Tallinna tehnikaülikoolist ja Tallinna ülikoolist ülevaate IKT teaduse ja innovatsiooni eesliini uurimisvaldkondadest ja arengusuundadest ning arendatavatest tipptehnoloogiatest.

Konverentsil käsitletakse järgmisi teemasid: tehisintellekt ja masinõppimine, andmeteadus ja suurandmed, robotite-inimeste koostöö ja asjade internet tööstuse protsessides, digipööre ja elukestev õpe, tarkvara usaldusväärsus, riistvara ja süsteemide turvalisus ning usaldatavus, tarkade asjade internet, küberkaitse. Samuti tutvustatakse, millised on nendes valdkondades koostöövõimalused ettevõtetega.

Teiste seas esinevad Paweł Sobociński, Samuel Nascimiento Pagliarini ja Rain Ottis Tallinna tehnikaülikoolist, Merja Bauters Tallinna ülikoolist, Arnis Paršovs, Jaan Aru, Ulrich Norbisrath ja Jaak Vilo Tartu ülikoolist.

1. novembrist haridus- ja teadusministeeriumi teaduse, arenduse, kõrg- ja kutsehariduspoliitika asekantsleri ametisse astuva Renno Veinthali sõnul on väga oluline, et ülikoolid teadustulemusi ja nende võimalikke rakendusvõimalusi ettevõtjatele ja laiemalt ühiskonnale tutvustavad. «Eesti majanduskasvu edendamiseks on oluline suurendada tipptasemel IKT teadus- ja arendustegevuse suutlikkust, mida saab ja tuleb rakendada ka eestikeelse kõrghariduse tugevdamiseks IKT-valdkonnas. Seda ministeerium ka toetab: nüüdseks on kolmes ülikoolis IT akadeemia programmi IKT teaduse toetusmeetme toel kaastatud enam kui 140 uut teadlast,» ütles ta.

Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu juhatuse liige Ivo Lasn tõstab esile, et ettevõtete ja teadusasutuste koostöös tehtav teadus- ja arendustegevus on üks peamisi viise teadusmahuka ettevõtluse tekkimiseks ja arendamiseks: «See on pikaajaline vastastikune protsess, kus ettevõtted saavad erinevatel elualadel koos ülikoolidega läbi innovatsiooni rohkem lisandväärtust luua ning müüa maailmas unikaalseid lahendusi.» Lasni sõnul on oluline seegi, et koostöö ei piirdu üksnes teadus- ja arendustegevusega, vaid ettevõtted on kaasatud ka ajakohaste õppekavade arendamisel, õppetöö läbiviimisel ja talentide koolitamisel.

Konverents toimub Tartu ülikooli Delta keskuses ning kantakse üle virtuaalselt. Konverentsil osalemiseks on vaja registreeruda hiljemalt esmaspäeval, 1. novembril.

Teemade, esinejate ja ajakavaga tutvuda ning registreeruda saab Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu kodulehel. Konverents toimub inglise keeles. Delta keskuses on üritusel osalemine võimalik vastavalt kehtivatele koroonakriisi regulatsioonidele.

Konverentsi partnerid on Tartu ülikool, Tallinna tehnikaülikool, Tallinna ülikool, Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit, IT akadeemia programmi koordineerija haridus- ja noorteamet ning haridus- ja teadusministeerium.

IT akadeemia on Eesti riigi, ülikoolide, kutsekoolide ja IKT sektori ettevõtete koostööprogramm IKT kutse- ja kõrghariduse kvaliteedi ning konkurentsivõime suurendamiseks, vajaliku tööjõuressursi tagamiseks ja valdkonna teaduse arendamiseks. Aastatel 2018–2023 investeerib haridus- ja teadusministeerium IT akadeemia programmi IKT teaduse toetusmeetme tegevustesse riigieelarve ning Euroopa sotsiaalfondi kaudu ligi 16 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles