ERM jääb Euroopa rahata

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon soovitab Eesti Rahva Muuseumi uue hoone rahastamistaotluse Eestil tagasi võtta, et ei peaks hakkama ette valmistama eitavat otsust.

Eesti Rahva Muuseumi ehituseks ei tule Euroopa raha, kuid peaminister Andrus Ansip kinnitas eile, et muuseum ehitatakse kultuurkapitali kaudu rahastades ikkagi valmis.

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktor Krista Aru ütles eile hommikul, et on uudisest löödud ja kurb. Aga vähemalt selgus on majas.

Aru lausus, et Euroopa Komisjon soovitab Eesti Rahva Muuseumi uue hoone rahastamistaotluse tagasi võtta, et ei peaks hakkama ette valmistama negatiivset otsust. Euroopa Komisjoni hinnangul pole projekt majandusliku tasuvuse mõttes sobiv ja seda pole mõistlik rahastada turismimeetmest.

Kahtluse alla on jätkuvalt seatud, kas nii suurt muuseumihoonet on majanduslikult mõttekas ehitada hõredalt asustatud kohta, kuhu turistidel pole lihtsat juurdepääsu.

«Nad ütlevad näiteks, et puudub nüüdisaegne transport ja püsielanikkond on väike. Ja et need turistid, keda te ootate siia hordide kaupa, ei pääse siia,» rääkis Aru. «Nad ei ütle ei, vaid annavad valida, kas taotleja saab majanduslikest põhjendustest aru ja võtab taotluse tagasi või hakatakse menetlema negatiivset otsust.»

Eurorahata jäämist tähendab see igal juhul.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile, et juba varem on tulnud märke, mille kohaselt ERM ei sobi turismimeetmest rahastamiseks. Projekti täiustamiseks on aga aeg otsas.

Nimelt oleks euroraha kasutamiseks olnud aega 2015. aasta lõpuni ja nagu Krista Aru on varem öelnud, tuleks selles graafikus püsimiseks ehitusega algust teha lähikuudel. Aru on varem öelnud, et Euroopa Komisjoni positiivse vastuse korral oleks ehituse algus võimalik juulis, enne tuleb korraldada ehitushange.

Ansip rääkis, et ERMi uus maja on kavas valmis ehitada kultuurkapitali kaudu rahastades ja ehitust korraldab Riigi Kinnisvara AS. Ka varasemast ajakavast kinnipidamiseks pole takistusi.

«Ikka Tartusse ja ikka selle projekti järgi,» kinnitas Ansip. «Kahju, et Euroopa Liidus pole muuseumimeedet ega kultuurimeedet, on turismimeede, mille alla ERM ei mahu.»

Valitsus arutab uut olukorda Andrus Ansipi sõnul neljapäeval.

Vastamist vajab, kuidas nüüd ERMiga edasi minnakse, kuid veelgi pakilisem on küsimus, millistele projektidele läheb Euroopa raha, mis nüüd ERMist kasutamata jääb. Seda on pool miljardit krooni ehk 32 miljonit eurot.

Ansipi sõnumi peale kostis Krista Aru: «Väga tore, mis ma oskan selle kohta öelda.» Siiski lisas ta, et ei kiirustaks ehituse alustamisega, sest ajasurve on nüüd kadunud.

«Mina küll ei ütle, et seda projekti ei peaks uuesti läbi mõtestama ja kogu ehitusplaanile uuesti otsa vaatama,» ütles Aru. «Mida rohkem seda arutatakse ja kritiseeritakse, seda parem. Ka seda küsimust, kas maja peaks tulema plaanitud suuruses.»

Kultuuriminister Rein Lang eile ERMi teemat ei kommenteerinud, ministeeriumist põhjendati seda ministri haigestumisega, kuid viidati, et ministri seisukohad pole muutunud võrreldes läinud nädalal riigikogus öelduga.

«Jään enda juurde. Loomulikult ehitatakse Eesti Rahva Muuseumi uus hoone valmis. Selle ehitamisega tegeleb Riigi Kinnisvara AS, kes praegu valmistab ette dokumentatsiooni riigihanke väljakuulutamiseks,» ütles Lang kolmapäeval riigikogu liikmele Priit Toobalile vastates.

Eesti Rahva Muuseumi uus hoone on kavandatud Raadile sõja eel ERMi asupaigaks olnud Raadi mõisa vahetusse naabrusse endisest sõjalennuvälja lennurajast inspireeritult.

ERMi uue hoone arhitektid on Dan Dorell, Lina Ghotmeh ja Tsuyoshi Tane, kelle kavandi kuulutas rahvusvaheline žürii parimaks 2006. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles