GALERII ⟩ Kuidas Jakob Hurt naise sai ja sabajuppi liputas

Copy

Reedel toimus kultuuriklubis Salong ajaloo esimene Saamuel Pliuhkami raamatuesitlus. Saamuel Pliuhkam on meie kirjandusmaastikul juba dekaadide jagu figureerinud tegelane, kes on viimastel aastatel raamatukaante vahelt välja ja kõigi eludesse suutnud tungida. Oma tähelepanekutest ja elulistest ülesmärkimistest publitseeris müütiline Pliuhkam teose «Parteisekretär Morgenstern siirdub eraettevõtlusesse».

Raamatu autor on oma loomult tagasihoidlik inimene, mistap pole ta varem oma raamatuid esitlenud. Seega oli tartlastel au saada osa esmaesitlusest ja tutvuda isiklikult mehega, kes Pliuhkami muistendit elus hoiab. «Pliuhkam on ju tegelikult Oskar Lutsu loodud tegelane. Nüüd on aeg mööda läinud ja praeguseks on temast saanud linnastunud, umbes 70-aastane vanamehekribal. Tegelikult oleme kõik Saamuel Pliuhkamid ja mida rohkem sa sellele vastu vaidled, seda enam sa just Pliuhkam oled,» tutvustas kirjanik Andres Siplane.

«Ta on näinud oma elu jooksul paljusid asju. Pliuhkam on osalenud Balti ketis, käinud laulu- ja tantsupeol, ta on Lennart Meriga kõnelenud. Aastal 2001 saatis Arnold Rüütel talle e-kirja, päriselt ka,» loetles Siplane vanahärra saavutusi. «Ent kuna ta on vanem mees, on tal tekkinud juba paanika, et täiesti teenimatult ei pööra keegi talle tähelepanu. Sellest on tal juba sisemine kramp ja mida aasta edasi, seda suuremaks see valu läheb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles