Andres Huul: digipööre aitab ka väikeettevõtteid

Andres Huul
, MTÜ Maakondlikud Arenduskeskused juhatuse liige
Copy
Andres Huul
Andres Huul Foto: Andrei Mironovits

Spetsialistide puudus, pidev hindade ja palkade kasv ning ülemaailmsed tarneraskused sunnivad ettevõtteid üha rohkem endalt küsima, kuidas ellu jääda ja konkurentsis püsida, seejuures kvaliteedis järele andmata. Ärimudel, mis toimis 10–15 aastat tagasi, ei pruugi enam toimida.

Oma igapäevatöös näeme ettevõtete ühe murena seda, et lisandväärtus töötaja kohta kipub olema liiga väike. Töö ümberplaneerimise ja nutikate tehnoloogiate abil saab seda kindlasti parandada. Samas kinnitavad eksperdid, et alustada tuleks siiski n-ö kaosest korra loomisega. See tähendab eneseanalüüsist ja hetkeolukorra selgitamisest – mida ja kuidas tehakse ettevõttes praegu. Sealt edasi saab juba analüüsida, miks, mida ja kuidas võiks tulevikus teha teisiti, et suurendada tõhusust ning hoida kokku aega, tööjõuressurssi ja muid kulusid.

Täiustatud protsessi, uue tehnoloogia või seadme kasutuselevõtt võib lühendada märkimisväärselt tootmiseks kuluvat aega, aga vähendada ka vajadust teatud tööjõu järele laiemalt. Strateegiliste valikute ja investeeringu tasuvuse küsimus on – millisesse digitaalsesse lahendusse kõigepealt investeerida. See tähendab, et pika plaani jaoks võiks paika panna ka ettevõtte digiteerimise visiooni ning strateegia koos täpsema tegevusplaaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles