Tartu kellamängu juubelikontsert tuleb koos valgusfestivali ja tuletantsijatega

Tartu Postimees
Copy
Foto: Ove Maidla

Neljapäeva õhtul kell 19 tähistatakse raeplatsil Tartu raekoja uuendatud kellamängu viiendat aastapäeva kontserdiga «Heli valgus». Juubelisündmus toimub koos Tartu valgusfestivaliga, mis elavdab muusikat valgusefektide ja tuletantsijatega.

Linnarahvas ja külalised on oodatud kellamängukontserdile, kus kõlavad Tartu kellamängu populaarsemad palad koos Tulekuninganna ja Printsi tantsulise tuleetendusega.

Aastapäevaks valminud muusikapala on Aram Hatšaturjani «Mõõkade tants» balletist «Gayane». Tartu kellamängu kunstilisele juhile Merle Kollomile teadolevalt seda muusikapala varem kelladele seatud ei ole.

Kontsertetendus «Heli valgus» kestab ligi 15 minutit ja ettekandele tulevad Pjotr Tšaikovski «Suhkruploomi haldja tants» balletist «Pähklipureja», Ferenc Liszti «Armuunelm», Leo Delibes'i «Valss» balletist «Coppelia» ja Arne Oidi «Mis värvi on armastus».

Kontserdi lõpetab Aram Hatšaturjani «Mõõkade tants». Etenduses osalevad tuletantsijad Krista Palm ja Tauri Vahesaar Artistic Flow Studiost. Tuleetendus jutustab Tulekuninganna ja Printsi loo, mille käigus süüdatakse küünlad ja tantsitakse tulede saatel nii maa peal kui ka tasakaaluliinil.

Kollomi sõnul sai kontsertetendus pealkirjaks «Heli valgus» kahel põhjuse. «Seoses Tartu kellamängu ja valgusfestivali esmakordse koostööga ning ka seetõttu, et kelladele on omistatud ja omistatakse siiani maagilist ja inimhinge puhastavat mõju. Kellamuusika toob valguse hinge,» sõnas ta.

Eesti esimene, 18 kellaga kellamäng kõlas Tartu raekoja tornist 20 aastat tagasi jõululaupäeval. Viis aastat tagasi uuendatud Tartu raekoja kellamäng, millele lisandus toona 16 kella, on oma 34 kellaga Eesti suurim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles