Testimistelkide juures Tartu lauluväljakul on autodest pikk ja kannatlik saba (8)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Testimaminejate saba laupäeva hommikul.
Testimaminejate saba laupäeva hommikul. Foto: Aime Jõgi

Laupäeva hommikul kella 11 ajal oli Tartu lauluväjaku testimistelkide juures paarikümnest autost saba, mis ei seisnud  paigal ja liikus pisitasa edasi, kuid milles oma järje ootamine võttis aega ligi 15 minutit.

Lisaks autodele tuli proovivõtjail teenindada ka jala või rattaga tulnuid, kes seisid teises järjekorras.

Küsimuse peale, kas niisugune testijate saba on olnud hommikust peale, vastas proovivõtja, et on küll.

Omal jalal koroonaproovile tulijad.
Omal jalal koroonaproovile tulijad. Foto: Aime Jõgi

Kes ninaneelust pulgaga võetavat proovi kardavad ja seepärast ei taha koroonaproovi andma minna, saavad seda teha ka kurku loputades. Võib-olla kõik ei tea veel, et see võimalus on mitte ainult lastel, vaid kõigil täiskasvanutelgi. Meeles tuleb aga pidada, et kurguloputusvedelikust proovi andmiseks ei tohi üks tund enne proovi andmist süüa, juua, suitsetada, nätsu närida ega hambaid pesta.

Testijate lõputa töö.
Testijate lõputa töö. Foto: Aime Jõgi

Järjekorras seistes ning ilma ja inimesi vaadates oli aega mõelda mitmele asjale. Sellele, et viirus on kõikjal ja väga paljud inimesed on haiged. Et haigusnähtude ilmnemisel tasub end kindlasti testida, hoolimata sellest, kas oled vaktsineeritud või mitte. Või kas oled optimist või skeptik. Vaid nii saad oma terviseseisundist tõepärase pildi, ei jää pelgalt kahtlustuse juurde, et võib-olla olen, aga vast ikka ei ole ka ... Samuti aitab koroonaproovi tulemus otsustada, millise tähelepanuga oma tervist edasi jälgida ja kuidas õigesti käituda. Ülioluline on mitte ohtu seada oma lähedasi ja võõraidki, kellega kohtud. Ma ise käisin sel nädalal Tartu ülikooli kliinikumi koroonahaigete intensiivraviosakonnas ja nägin oma silmaga, mida koroonaviirus inimesega teha võib.

Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu eilsed tulemused näitasid just, et koroonaviirusega nakatunuid hakkab lähinädalail veelgi hoogsamalt juurde tulema.

Väga suure viirusesisaldusega proovide hulk on praegu suurem kui kunagi varem pandeemia jooksul, ütles uuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.

«Praegune viiruse leviku pilt peegeldab delta tüve agressiivset loomust. Viirus levib kiiresti, sest ühiskonnas on rohkelt viirusevastaste antikehadeta inimesi. Kiireim tee selle pealetungi peatamiseks on vaktsineerimine,» rõhutas Tenson.

Reoveeuuringu tulemused 18.–22. oktoobril.
Reoveeuuringu tulemused 18.–22. oktoobril. Foto:
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles