Arstide ja õdede töökoormus on praegu suurim haigla ajaloos (5)

Copy
Vaade kliinikumi intensiivraviosakonda, kus ravitakse koroonapatsiente.
Vaade kliinikumi intensiivraviosakonda, kus ravitakse koroonapatsiente. Foto: Andres Tennus

Täna avalikkusele saadetud Tartu arstide liidu pöördumises öeldakse, et koroonakriisi kolmanda laine ohjeldamine Eestis on ebaõnnestunud. Tervishoiuasutused, sealhulgas Tartu ülikooli kliinikum, on jõudnud kriitilise taluvuspiirini. Seniste suundumuste jätkumise korral on suur oht leida end olukorrast, kus haigla ukse taha võivad jääda isegi erakorralist abi vajavad patsiendid.

«Koroonaviirusega nakatunud patsientide arv Tartu ülikooli kliinikumis on jõudnud tasemele, mil haigla võib olla sunnitud lõpetama kogu muu plaanilise raviteenuse osutamise,» on kirjas pöördumises. Kliinikum on Eesti suurim haigla, mistõttu mõjutab selline otsus suurt osa Eesti elanikkonnast. Tartu arstide liidu liikmed pöörduvad kogu Eesti avalikkuse poole, et inimesed aitaksid oma valikutega vähendada koroonakriisist tingitud haiglakoormust.

Tartu arstid osutuvad sellele, et arstide, õdede ja kogu tugipersonali töökoormus on suurim haigla ajaloos. «Kliinikumis on kaotatud seadustest tulenevad piirangud ületunnitöö tegemisel,» seisab seal. «Igapäevaseks on muutunud palved töötajatele valveringide täitmiseks väljaspool tavapärast töögraafikut. Mitmed abivalmid kolleegid on pidanud töölt kõrvale jääma, sest nende endi tervis on pingele järele andnud. Tartu ülikooli kliinikumi personal on töötanud inimvõimete piiril kahe viimase aasta jooksul. Nüüdseks on selge, et nii edasi ei saa. Olemasoleva tööjõuga ei ole võimalik rohkemat pakkuda.»

Pöördumises rõhutatakse, et arstid ei soovi ennast leida olukorrast, kus nad peavad jätma abita ka erakorralist ravi vajavaid patsiente. «Tervishoiusüsteemi kokkukukkumise vältimiseks on tarvilik senisest märksa laiem vaktsineerimistase,» on seal kirjas. «Selleks tuleb tõhustada piiranguid vaktsineerimata inimestele ning kontrollida neist kinnipidamist. Uuringud näitavad ühemõtteliselt, et vaktsineerimine on tõhus meetod viiruse ohjeldamiseks selliselt, et haiglatele on võimalik pakkuda igakülgset raviteenust.»

Arstid kinnitavad, et nad annavad patsiente ravides endast kõik, kuid praeguses olukorras ei ole see enam piisav. Otsused tekkinud olukorra ohjamiseks tuleb teha viivitamata, kuna seis haiglates halveneb iga tunniga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles