Kumu näitusel ilmneb, kuidas mõjub kunstnikele Lõuna-Eesti

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Eduard Rüga (1903–1997), «Rukkilõikus», leht mapist «Lõuna-Eesti inimene ja loodus», 1942–1943, puugravüür, Tartu kunstimuuseumi kogust.
Eduard Rüga (1903–1997), «Rukkilõikus», leht mapist «Lõuna-Eesti inimene ja loodus», 1942–1943, puugravüür, Tartu kunstimuuseumi kogust. Foto: Repro

Tallinnas tehakse praegu viimaseid ettevalmistusi, et avada 22. oktoobril Kumus paljuski Tartuga seotud mahukas näitus «Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad». Seda saab niisama lihtsalt vaadata, aga võtta vastu ka kui uurimust. Väljapaneku koostajad on seadnud sihiks uurida peamiselt seda, kuidas on Lõuna-Eesti päritolu mõjutanud tuntud kunstnikke ning kuidas avalduvad nende loomingus lõunaeestilikud jooned ja motiivid.

Väljapaneku kuraator on kunstiteadlane Liis Pählapuu. Ta märgib, et paraku ei ole Lõuna-Eesti kunstnikke ja nende loomingut seni vaadeldud päritolupaigast lähtuvalt.

«Kirjanduse ja pärimuslike-etnograafiliste uurimuste kõrval on seni puudunud käsitlused, mis analüüsiksid lõunaeestilikkust piirkonnas kasvanud ja sellega tihedalt seotud kunstnike loomingus,» lisas ta. «Ometi on Lõuna-Eestist pärit paljud Eesti kunstielu algusaja modernistlikud võtmeautorid, kelle looming on mõjutanud meie kujutluspilte ja arusaamu lõunaeestilikkusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles