Ants Johanson: vabaõhulava linnasüdamesse (2)

Ants Johanson
, kultuurikorraldaja, SDE
Copy
Ants Johanson
Ants Johanson Foto: Sille Annuk

Tartus on üks igavene teema – vabaõhulava. Vajadus suvelava järele, kus linlased saaksid nautida kontserte ja tantsuõhtuid. Viimasel pooleteisel sajandil on neid ehitatud kümnetesse kohtadesse, näituseplatsist Narva mäel ja Tiigi pargist kuni nüüdse laululavani Tähtveres. Suvekontsertide aktiivseim periood oli küllap 1908–1936, kui oli kõlakoda Vanemuise suveaias, umbes seal, kus praegu on kohvikuterrass. Seal esitati suvel pea iga nädal nii klassikalist muusikat kui ka mängiti tantsuks. Kuid rahapuuduse tõttu kahanes kontsertide tase ja ka hulk, kuni tegevus lõpetati.

Pärast sõda, kui lugeda vanu lehti, on lavasid ja tantsupõrandaid ehitatud ja lastud laguneda ning teema kerkib visalt ikka ja jälle. Igal kümnendil mitu korda.

Edasi 13.6.1951: «Seni on Tartu linnas veel lahendamata suvemuusika korraldamise küsimus. Praegu korraldatakse vabaõhukontserte Oktoobri puiesteel. Kuid sealsed tingimused ei võimalda kõigil kontserti kuulda – möödasõitvad autod teevad müra ning puudus on ka istekohtadest. Linna täitevkomitee püüdis olukorda lahendada üpris lihtsalt. Tehti ettepanek RT «Vanemuisele» taastada teatri külje all olev plats, ehitada sinna kõlakoda ja hakata andma vabaõhukontserte. Kuid ei arvestatud seda, et mainitud platsi taastamiseks väljaehitamiseks kulub vähemalt paar kuud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles