EKRE viis valimislehe nimetõlke vaidluse riigikohtusse (9)

Armas Riives
, reporter
Copy
Google Chrome'i veebibrauseri tõlkefunktsioon võis moonutada valimisnimekirju vabariigi valimiskomisjoni kodulehel. Probleem ei mõjutanud e-hääletamist ega kandidaatide nimede kuvamist valijarakenduses.
Google Chrome'i veebibrauseri tõlkefunktsioon võis moonutada valimisnimekirju vabariigi valimiskomisjoni kodulehel. Probleem ei mõjutanud e-hääletamist ega kandidaatide nimede kuvamist valijarakenduses. Foto: Mihkel Maripuu

EKRE Tartu ringkonna juht Silver Kuusik pöördus riigikohtusse, et saada selgust valimised.ee lehel kandidaatide nimede tõlkimise võimaldamise lubatavuses.

EKRE taotles vabariigi valimiskomisjonilt (VVK) kuulutada elektroonilise hääletamise korraldamine valimistel seadusvastaseks ning tühistada e-hääletamise tulemused ringkondades, kus on tuvastatud seadusrikkumisi. Valimiskomisjon lükkas kaebuse tagasi. Nüüd pöördus erakond riigikohtusse, et tühistada VVK otsus.

Ühtlasi soovib EKRE mõista riigieelarvest erakonna kasuks välja 5400 eurot õigusabikulude katteks. EKREt esindavad kohtus Eesti advokatuuri paremikku kuuluva advokaadibüroo Lextali vandeadvokaadid Oliver Nääs ja Olavi-Jüri Luik.

Tõlkerakendus muutis nimesid

Kuusiku kaebuse kohaselt esineb veebilehel valimised.ee avaldatud kandidaatide nimekirjas tõlkeprobleeme tõenäoliselt enamiku inimeste veebibrauserite kaudu lehitsedes. Probleem ilmneb veebibrauserites, kus Google’i automaatne tõlkimisteenus on sisse lülitatud, mistõttu tõlgib rakendus kandidaatide nimekirja automaatselt eestikeelsete vastete järgi.

Näiteks on kandidaatide nimekirjas kaebaja Silver Kuusiku nimeks Hõbe Kuusik. Kaebuse järgi on EKRE nimekirjas 110 inimest, keda nimetatud viga puudutab. Valimistel osales sedapuhku 1372 EKRE kandidaati ehk viga puudutab kaheksat protsenti EKRE kandidaatidest, seisab kaebuses.

Valimiskomisjoni seisukoht oli, et automaattõlke mure avaldus ainult informatiivsel veebilehel kov2021.valimised.ee ja vaid juhul, kui arvutikasutaja oli ise seadistanud oma Google Chrome’i brauseri seda tegema.

Vaidlustega läheb ligi kuu

RIA eemaldas eelmise kolmapäeva õhtuks automaattõlke võimaluse täielikult, seda said kasutajad ise samuti oma Google Chrome’i brauseris välja lülitada. VVK jäi seisukohale, et juhtum ei mõjuta kuidagi e-hääletust ega valijarakenduses kuvatud kandidaatide nimekirja. Jaoskondades kabiinidesse prinditud nimekirjades on õiged nimed, seega see juhtum ei mõjuta ka kuidagi paberhääletust.

Valimistulemusi ei saa aga välja kuulutada enne, kui kõik valimiskaebused on lahendatud. Riigikohus lahendab kaebuse viivitamata, kuid mitte hiljem kui seitsme tööpäeva jooksul pärast nõuetekohase kaebuse saamist.

Kaebuste esitamiseks on aega veel mitu päeva, tavaliselt on kulunud kõigi valimiskaebuste lahendamiseks vähemalt kuu, ütles valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak.

Lõplikud valimistulemused kuulutatakse välja siis, kui kõik valimiskaebused on saanud lahenduse.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles