EKRE esindaja: kuidas sai e-hääletajaid lisanduda pärast hääletamise aja lõppu? (55)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
E-hääletamisel osalemise statistika eile kell 20 ja kell 22.30.
E-hääletamisel osalemise statistika eile kell 20 ja kell 22.30. Foto: Kuvatõmmis

EKRE esindaja Silver Kuusik imestab sotsiaalmeedias, kuidas sai e-hääletamise lõppemisele järgnenud paari tunni jooksul e-hääli juurde tulla. Riigi valimisteenistuse kinnitusel midagi eriskummalist pole: kes valimistoiminguga õigel ajal on alustanud, saab selle lõpule viia. 

Kuusik on oma Facebooki seinal jaganud valimiste infosüsteemi kuvatõmmiseid, millelt on näha, et kell 20.05 ehk viis minutit päras e-hääletamise lõppu on hääletajaid 273 289. Kuid 40 minutit hiljem on hääletanuid 275 576. Ja kell 22.30 on hääletajaid veelgi mõned lisandunud, neid on 275 587.

Riigi valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak selgitas, et valimistel osalemise infot avalehel uuendatakse reaalajas ja midagi üleloomulikku Kuusik ei kirjeldanud.

«Kuigi kell 20 sulgus nn e-hääletamise uks, said oma valiku veel ära teha inimesed, kes olid juba e-hääletamise virtuaalses valimisjaoskonnas sees – olid end PIN1-ga tuvastanud ja uurisid kandidaatide nimekirja. Kõigil neil oli võimalik veel oma hääl anda,» selgitas valimisteenistus.

«Põhimõte töötab samal loogikal nagu füüsilised jaoskonnad, kust ei aeta minema täpselt kell 20 uksest sisse astunud valijat, vaid lastakse tal oma kodanikukohus täita ja seejärel suletakse jaoskond.»

Seega lisandus valimisteenistuse selgituse järgi pärast kella 20 just selliste valijate hääli, kes olid vahetult enne kella 20 hääletamisprotseduuriga juba algust teinud – seda nii e-hääletamise valijarakenduses kui ka füüsilistes jaoskondades.

«Ka varasematel aastatel on just e-hääletamise viimased minutid kõige aktiivsemad olnud,» märkis valimisteenistus.

Valimistel osalemise infot avalehel uuendatakse reaalajas, kuid viibega umbes 15–20 minutit, täpsustas valimisteenistus.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles