Võimalus end nurka värvida: kellega välistavad Tartu esinumbrid koostöö, kus jooksevad punased jooned?

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Värvida saab mitmel moel.

MARKO SAARM/SAKALA
Värvida saab mitmel moel. MARKO SAARM/SAKALA Foto: Marko Saarm

Reitingute põhjal võivad Tartu volikokku pääsemisest unistada seitse erakonda, aga kes neist on valmis koostööks ja millised lubadused on murdmatud? Vastavad erakondade esinumbrid.

Urmas Klaas, Reformierakond

Minu jaoks on oluline, et Tartut juhitaks nõnda, et oleksid au sees need väärtused, mis on Tartule seni edu toonud ja viivad edasi: Tartu peab olema euroopalik, kultuurne, avatud linn. Linn, mille üle kõik võime uhkust tunda.

Olen ka varem öelnud, et meie ei tee EKRE-ga linnavalitsust. Reformierakond on tulevikku vaatav erakond, aga me oleme värskelt näinud, millise kuristiku äärele EKRE valitsuses tegutsemine Eesti viis. EKRE tõstis alles hiljuti taas üles Eesti väljaastumise Euroopa Liidust. Selliste mõtetega ei ole kuidagi võimalik Tartu linna juhtida. Aga loomulikult tuleb uuel linnavalitsusel tähelepanelikult suhtuda kõigi tartlaste, ka EKRE valijate muredesse.

Loone Ots, EKRE

EKRE on kõigiga nõus koalitsiooniküsimusi arutama. Aga loomulikult on kindlad põhimõtted, mida ei loovutata, ja selle alusel peame vaatama, kui palju on ühisosa ja kui palju sellist, mille ees jäävad väravad kinni.

Kindlasti üks punane joon, mida meie ära ei anna, on lasteaiatasu radikaalne alandamine – poole võrra. Kindlasti tahaksime jätta alles võimaluse hakata Tartus rahvahääletusi korraldama. Kõik muidugi sõltub valimistulemusest, reitingud midagi ju näitavad, aga võib tulla üllatusi nii meile kui teistele.

Aga mina usun demokraatiasse ja inimeste heasse tahtesse. Kogu Tartu juhtimine, nagu riigigi juhtimine, peab põhinema headusel. Kui meil on demokraatia, saame arutada asjade üle, mis on ebamugavad. Või asjade, mis on meile tähtsad, aga teistele ei ole.

Johanna Maria Tõugu, Eestimaa Rohelised

Kõike lihtsam oleks koalitsioonist rääkida Eesti 200ga ja ka sotsidega, kuigi probleem on keskpargis. Ent ma vaataksin asja laiemalt: meil on arutlusküsimusi ka teiste rohealadadega, need on rohelistele olulised teemad.

Ütleksin, et EKREga on koostöö välistatud, sest poliitiline kultuur meiega hästi kokku ei sobi. Ma näen samas, et EKRE valijate hulgas on palju neid, kes leiavad roheliste programmis neile olulisi punkte. Programmides on kohti, kus huvid kattuvad, näiteks keskpargi ja rohealade suhtes. Aga kuidas EKREga koos linna juhtida ... mina praegu välistaksin selle.

Reformierakonna suhtes on kõik opositsioonierakonnad väljendanud pahameelt. Mitte, et tegu on koalitsiooniliidriga ja tahaks ise võimule saada, aga rahulolematuse alus on suuremad küsimused, nagu rahva vähene kaasamine. Reformierakonnaga on väga raske kokkulepeteni jõuda.

Lemmit Kaplinski, SDE

Meie ootame koostööd tegema kõiki. Aga siiski – vaatamata sellele, et EKREl on Tartus väga sisukaid kandidaate, siis see, mida nende valitsus kahe aasta jooksul korraldas, on olnud Tartule rahvusvahelises plaanis niivõrd kahjulik, et me ei näe võimalust nendega koalitsiooni teha. Koostööd oleme loomulikult valmis tegema ka EKREga. Oleme Loone Otsaga kohtunud, meil on palju ühiseid muresid ja arusaamu lahendustest. Sõltumata sellest, milliseks kujuneb koalitsioon, soovin ma nendel teemadel ka EKRE esindajatega koostööd teha.

Meie pole valmis loobuma kultuurikeskuse rajamisest südalinna ja me pole valmis tegema nii keskkonnavaenulikku otsust, et ehitada see keskus kuhugi linnaserva. End nurka värvis minu meelest aga hoopis see seltskond, kes otsustas nurjata ühe olulise linnaruumilise arengu ja sellele mehaaniliselt vastanduda.

Kristina Kallas, Eesti 200

Ma ei välista peaaegu kedagi, kuigi ma ütlen, et EKREga seda koalitsiooni siiski ei tuleks. Seal on liiga põhimõttelised väärtuserinevused. Me ei saaks oma maailmavaadet realiseerida, meil tulevad kohe suured ja põhimõttelised tülid. Olgu siis välistudengite küsimus või LGBT-teema või üleüldine Tartu avatus. Kõikide teistega ma koalitsiooni võimalust näen, linnapea ütles ka debatil, et Süku mahtusid ja muude selle rajamisse puutuvat tuleb hakata arutama – loodan, et Reformierakond on selles küsimuses avatud.

Meie tahaksime, et linnavalitsus esmalt arutaks alternatiivseid asukohti. Parki ehitamine on ... siiski välistatud. Ma näen tänaval kampaania ajal, näen küsitlustes, kui suur on inimeste vastumeelsus pargi ehitamisele. Ma ei taha öelda seda lauset, et inimeste arvamusest sel kohal üle sõidame ja parki suure hoone ehitame.

Tartus on võimalik ka koalitsioon Reformierakonnata, Tartus on teisi valitsemisvõimelisi erakondi. Aga see on valija otsustada.

Jaan Toots, Keskerakond

Südalinna kultuurikeskust ei taha keskparki keegi ja see hoone ei pea ka nii suur olema.

Me ei ole kunagi kedagi välistanud koalitsiooni tegemisel, küsimus on selles, et peame paika panema Tartule kõige põletavamad teemad ja need rahulikult läbi rääkima. Tartus ajame Tartu asja, mitte poliitikat. Kohalikud valimised on Tartu linna eest, riigi valimised on suur poliitika.

Ega siin debattidel pole suuri lahknevusi esile kerkinud, küsimus on ainult, miks Reformierakond pole asju ära teinud. Räägime näiteks, et rattateed on tegemata. Küüni tänava valimistelgi juures kihutavad ratturid nii, et emad ei julge last käe otsast lahtigi lasta. Pole ka Emajõe kaldaid korrastatud. Aga miks ei ole?

Süku küsimuses – kultuurimaja on vaja, kus teha peotantsu ja rahvatantsu, kannelt mängida, on ka uut raamatuhoidlat vaja. Ülikooli raamatukogu oma rolli täidab ja seal on lugejaile vaba ruumi.

Mina näen kohalikku omavalitsust selliselt, et jätaksin erakondlikud kitsendused kõrvale. Tartu peaks olema Tartu rahva jaoks. Koalitsiooni saab teha kõigiga, kui see on Tartule kasulik.

Tõnis Lukas, Isamaa

Isamaa teeb heal meelel koostööd kõigi Tartu volikokku valitud jõududega. Meil ei ole midagi muutuste vastu. Isamaale on oluline avatud eestikeelne linn. Soovime partnereid, kes lisaks kommunaalküsimustele tahavad mõelda laiemale Tartu rollile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles