Professor Joel Starkopf: haigla tavaline töörütm on tõsiselt häiritud, ainus viis midagi muuta on vaktsineerida (60)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tavaline päev Tartu ülikooli kliinikumi intensiivraviosakonnas, kus ravitakse Covid-19 haigeid.
Tavaline päev Tartu ülikooli kliinikumi intensiivraviosakonnas, kus ravitakse Covid-19 haigeid. Foto: Andres Tennus

Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige, anestesioloogia ja intensiivravi professor Joel Starkopf saadab täna avalikkusele sõnumi, milles ta paneb inimestele südamele end Covid-19 vastu kindlasti vaktsineerida.

«Seeläbi kaitsete mitte ainult ennast, vaid tagate ka tervishoiuteenuste kättesaadavuse,» selgitas ta. «Teie lähedaste hulgas on kindlasti inimesi, kes vajavad arstiabi ka muul põhjusel kui COVID-19. Palun tehke see neile võimalikuks!»

8. oktoobri seisuga on Tartu ülikooli kliinikumis ravil 66 isolatsiooni vajavat COVID-19 patsienti, neist 11 viibivad intensiivravil.

Professor Joel Starkopf.
Professor Joel Starkopf. Foto: Joonas Sisask

«Haigla tavapärane töörütm on tõsiselt häiritud, neljast täiskasvanute intensiivravi osakonnast kaks on muudetud COVID-19 osakondadeks,» selgitas professor Starkopf. «COVID-19 patsientide ravi on keeruline ja aeganõudev. Need patsiendid viibivad haiglas kaks korda kauem kui muud haiged, suremus haiglas on kaheksa korda kõrgem. Kõik see tähendab, et koroonahaiged vajavad raviks oluliselt rohkem ressurssi kui teised haiged. Neile vajaminev tööjõud ja voodikohad tulevad nende ravitegevuste arvelt, mida on võimalik edasi lükata. Ennekõike on see plaaniline statsionaarne kirurgia. Tulemus on aga pikenevad operatsioonijärjekorrad, halvenev eriarstiabi kättesaadavus.»

Ainus viis olukorda muuta on vaktsineerimine, kinnitas professor Starkopf.

Terviseameti andmed ning professor Krista Fischeri analüüs tõestavad, et vaktsineerimine kaitseb hästi COVID-19 haigestumise, eriti raske haigestumise, st haiglaravi vajaduse eest. Vaktsineeritud inimestel on kolm korda väiksem tõenäosus haigestuda ja ligi kaheksa korda väiksem tõenäosus haiglaravi vajaduse järele.

«Kliinikumis näeme selgelt, et haiglaravi vajavad ennekõike vaktsineerimata inimesed,» kirjeldas Joel Starkopf. «Nende haiguse kulg on sama keeruline ja raske kui pandeemia esimese ja teise laine ajal.»

Haiglaravi vajanud vaktsineeritud inimesed põevad haigust ta sõnul võrreldes vaktsineerimata patsientidega kergemalt ning lühemalt. Intensiivravi on seni vajanud vaid üksikud, kelle puhul on haiguse kulus olnud oluline roll kaasuvatel haigustel.

Vaktsineerimine COVID-19 vastu sai laiemale elanikkonnale kättesaadavaks sel kevadsuvel. Paraku ei ole Eestis saavutatud ikka veel seda vaktsineerimistaset, mis lubaks tervishoiuasutustel pöörduda normaalse, tavapärase töörütmi juurde.

«Viimase nädala nakatumisnäitajad viitavad olukorra halvenemisele,» ütles Starkopf lõpuks. «Haiglaravi vajavate patsientide arv kasvab oktoobri lõpuks tänasega võrreldes tõenäoliselt kaks korda. Oleme taas samas olukorras, nagu olime 2021. aasta märtsis ja aprillis. Seda on võimalik muuta vaktsineerimisega.»

Tartu ülikooli kliinikumis on 2020. aasta algusest kuni tänaseni ravitud 1471 COVID-19 patsienti, neist 272 on olnud intensiivravi osakonnas.

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles