Leevi Dahl: lubadused ulmest jaburusteni

, Tartu linnakodanik
Copy
Riia tänava raudteeviadukti ümberehitamine põhjustas liiklusummikuid.
Riia tänava raudteeviadukti ümberehitamine põhjustas liiklusummikuid. Foto: Margus Ansu

Nagu ikka valimiseelsel ajal, on kõik erakonnad tulnud välja suurejooneliste programmidega, kus valijale lubatakse lausa imesid. Lubaduste skaala ulatub ulmest täielike jaburusteni, sekka ka mõni üksik teostatav ja mõttekas.

Paraku on kõrgelennuliste valimislubaduste varjus ära unustatud kohaliku omavalitsuse tegelik ülesanne – kodanike ühiste probleemide lahendamine. Hiljuti suurendati Tartu menetlusteenistuse koosseisu tunduvalt, nüüd otsivad nad oma ametikoha õigustamiseks pingeliselt juhtumeid, mida saaks formaalselt seaduserikkumiseks lugeda ja trahviga karistada. Unustatud on algpõhjus, miks linnavalitsusele üldse trahvimisõigus on antud – selleks, et kutsuda korrale kaaskodanikele probleemide tekitajaid. Selle asemel teatab ametnik armulikult, et kuna probleeme tekitatud pole, on trahvisumma väiksem.

Teine oluline mure, mida poliitikud on aastakümneid maha vaikinud, on Tartu kaootiline ja mõistusvastane liikluskorraldus. Nii väikeses ja vähese liiklusega linnas tohiks ummikud tekkida ainult suuremate avariide korral, ka plaaniliste remonditööde puhul on võimalik välja töötada teised marsruudid suuremate liiklusvoolude jaoks koos vajalike liikluskorralduse muudatustega. Paraku on mitme erakonna valimisprogrammides lubatud liiklusele veelgi suuremaid takistusi luua, mis ummikute hulka ja mahtu ning seeläbi ka õhku paisatavate heitgaaside kogust ainult suurendab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles