Professor Ain Raal pani raamatusse farmaatsia õpetamise ajaloo, lisades vahele oma mälestusi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal.
Farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal. Foto: Kristjan Teedema

Täna Tartu ülikooli raamatukogus aset leidval farmaatsiakonverentsil tuleb kell 16.20 esitlusele raamat «Kellahelin pühamus», mis räägib Tartu ülikoolist ja farmaatsia õpetamisest.

Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal ütles, et ülikoolist on raamatuid koostanud õige paljud õppejõud, arstiteaduses lausa mitmel erialal. «Pika ja auväärse ajalooga farmaatsias selline käsitlus seni puudus ja mul oli suur rõõm see tühimik täita,» sõnas Raal.

Ain Raal, «Kellahelin pühamus».
Ain Raal, «Kellahelin pühamus». Foto: Raamat

Raali sõnul seob raamatu pealkiri «Kellahelin pühamus» kokku mitu sündmust. «Uksekella helistamine farmaatsia kateedri teisel korrusel, millegi uue ja ootamatu ilmsiks saamine, millegi varasemast juba tuntud ahhaa-efekt, katarsis kui hinge puhastumine. Ja lõpuks ongi kogu inimese elu kui kellahelin pühamus,» kirjeldas ta.

Ajaloolis-autobiograafilise raamatu keskmes on farmaatsia õpetamine Tartu ülikoolis alates aastast 1802. Teemat täiendavad autori enda ning paljude teiste proviisorite ja ülikooli vilistlaste mälestused oma õpinguajast ning sellega seotud isikutest ja oludest.

Suurt rõhku pannakse ajastu ühiskondlikule taustale ning keelele ja meelele. Raamat sisaldab ka väljapaistvamate farmaatsiaõppejõudude elulugusid ning paljudel juhtudel nende kohta esimest korda avaldatavaid endiste üliõpilaste ja kolleegide mälestusi ja meenutusi.

Ajaperioode käsitletakse vastavalt ülikooli ja farmaatsiainstituudi ajaloo peamistele etappidele ning detailsemalt aastakümnete kaupa. Lisaks mahuka faktoloogia esitamisele käsitletakse ainest sooja sõbraliku huumoriga.

Ain Raal on proviisor, Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi farmakognoosia professor ja instituudi juhataja alates 2015. aastast. Ta on avaldanud hulgaliselt artikleid ja raamatuid peamiselt ravimtaimede ja farmaatsia ajaloo teemal.

Tänase farmaatsiakonverentsi teema on patsiendiohutus. Kell 11 alanud ja kella 18ni kestev konverents TÜ raamatukogus on üks sündmus arstiteaduskonna lähenevat aastapäeva silmas pidades. Päeva lõpul võtab professor Ain Raal oma akadeemilistelt kaasteelistelt vastu õnnitlusi ka 60 aasta juubeli puhul, mida ta tähistas kesksuvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles