Kolm Annelinna üheksakorruselist maja lähevad peagi remonti

Tartu Postimees
Copy
Tartu kõige suurema elanikuarvuga linnaosas on praegu renoveeritud vaid üksikud üheksakorruselised korterelamud.
Tartu kõige suurema elanikuarvuga linnaosas on praegu renoveeritud vaid üksikud üheksakorruselised korterelamud. Foto: Tiina Pitk

Tartu linn osaleb projektis Open Lab, mille eesmärk on renoveerida koos korteriühistutega liginullenergiahooneks kolm Annelinna üheksakorruselist elamut ja kujundada nende ümber nüüdisaegne elukeskkond.

Euroopa Komisjoni rahastus kolme hoone renoveerimiseks ja hoonete ümbruse elukeskkonna parandamiseks on kaks miljonit eurot, Tartu linn finantseerib ettevõtmist 150 000 euroga.

Kortermajade renoveerimisel kasutatakse tehases eeltoodetud paneele, hoonetele paigaldatakse päikesejaamad ja energiasalvestamise lahendused ning kasutatakse targa kodu lahendusi. Hoonete ümbruse korrastamisel pööratakse tähelepanu ligipääsetavusele, rajatakse turvalised rattaparklad ning rikastatakse avalikku ruumi kunstiteostega.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on kortermajade renoveerimine üks Tartu energia- ja kliimakava peamistest tegevustest. «Paraku on vaid väga üksikud Tartus paiknevad üheksakorruselised elamud renoveeritud. Selle projektiga soovime anda Tartu suurima elanike arvuga kortermajade renoveerimisele hoogu juurde,» ütles Tamm.

Tervikliku renoveerimise tulemusena on võimalik parandada hoonetes sisekliimat ning vähendada energiatarbimist rohkem kui poole võrra – sellega seoses väheneb ka keskkonnajalajälg. Kõigile renoveeritavatele hoonetele paigaldatakse päikeseelektrijaamad ning eesmärk on toodetav taastuvenergia täies ulatuses hoones kohapeal tarbida.

«Elektri kõrge hinna tingimustes on see eriti oluline, sest omatoodetud elektri puhul ei avalda turul toimuvad elektrihinna kõikumised mingisugust mõju,» rääkis abilinnapea.

Esmalt töötatakse välja renoveerimise rahastustingimused ja tehakse küsitlus projektiala elanike hulgas. Toetusele saavad ühistud hakata kandideerima 2022. aasta kevadel ning sama aasta jooksul selguvad projektiga liituvad kolm kortermaja. Projekteerimis- ja ehitustööd toimuvad aastatel 2023–2025 ja projekt lõpeb 2026. aastal.

Tartu linna partnerid on projektis Balti uuringute instituut, Tartu regiooni energia agentuur, Tartu ülikool, Tallinna tehnikaülikool, Gren (endine Fortum) ja Eesti Energia.

Projekti Open Lab (Open innovation living labs for Positive Energy Neighbourhoods) rahastatakse Euroopa Komisjoni rahastatud programmist Horizon 2020, meetmest Green Deal. Projektis osalevad veel Pamplona linn Hispaanias ja Genki linn Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles