Aleks Desjatnikov: vaja on tõhusamat vene keele õpet

, üliõpilane, SDE
Copy
Aleks Desjatnikov
Aleks Desjatnikov Foto: Kristjan Teedema

Viimasel ajal räägitakse palju venekeelsete noorte eesti keele oskusest, mis on praegugi heal tasemel ja iga aastaga aina paraneb. Samas oskavad eesti noored vene keelt üha vähem. Nii mõnigi noor, kes on keskkooli juba lõpetamas või selle lõpetanud, ütleb, et tema vene keele oskus võiks olla parem. See mure on avalikust aruteluruumist välja jäänud. Miks on üldse vene keelt osata kasulik ning kuidas eestikeelseid noori selles aidata?

Keeleoskust läheb vaja tööl, et suhelda klientidega ja pakkuda paremat teenindust. Võib juhtuda, et ettevõttes on suur venekeelsete töötajate osakaal, näiteks pärit Venemaalt ja Ukrainast. Siis kulub vene keele oskus ära, et ettevõtte sisesuhtlus toimiks kõiki töötajaid kaasavalt. Vene keelt on vaja selleks, et mõista Eesti venekeelse kogukonna mõttemaailma. Igas seltskonnas saadakse kiiremini omaks, kui selle keelt vallata. Ja loomulikult on vene keelest kasu Venemaal ja Ida-Euroopas reisimisel või töötamisel.

Et kõik soovijad saaksid vene keele heal tasemel omandada, ei piisa sellest, kui eestikeelsed koolid alustavad vene keele õpetamist alles viiendast või koguni kuuendast klassist. Gümnaasiumi lõpuks omandab vene keele ka motiveeritud õpilane üldjuhul ainult algtasemel. Isegi kui õpetaja on väga pühendunud, ei ole paar tundi nädalas piisav aeg, et õpilased keerulise keele selgeks saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles