Aparaaditehase sissekäigutunnelis näeb valgusnäitust

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Arutelu tulemusena jäid peaaegu samale pulgale kaks fotot, millest võidu napsas endale Aleksandr Kljuchenkowi foto «01.35».
Arutelu tulemusena jäid peaaegu samale pulgale kaks fotot, millest võidu napsas endale Aleksandr Kljuchenkowi foto «01.35». Foto: Aleksandr Kljuchenkow

Tartu Aparaaditehases avatakse valguse näitus «Lumos». Homsest 14. novembrini saab Aparaaditehase sissekäigutunnelis vaadata Eesti maastikuarhitektuuri üliõpilaste seltsi (EMÜS) korraldatud valguseteemalise fotokonkursi parimaid töid.

Igal aastal tõstatab maastikuarhitektuuri üliõpilaste selts ühe maastikuga seotud probleemi, mida kutsutakse üles märkama uue nurga alt. Taotluseks on kaasata inimesi mõtlema, mida igaüks saab selle nähtuse jätkusuutlikuks arenguks ära teha.

Fotokonkurss toimus 2021. aasta aprillis ning kokku laekus 34 tööd. Parimate tööde poolt sai hääletada internetis, kuid oma lemmikud valis välja ka žürii ning üliõpilastest korraldajad.

Žürii hinnangul osutus parimaks teoseks abstraktne foto pealkirjaga «01.35» ning maastikuarhitektuuri üliõpilaste lemmikuks osutus foto «21.20,» mõlema pildi autor on Aleksandr Kljuchenkow. Publikuhääletusel kogus kõige rohkem hääli Rene Unnuki foto «Lights reflection» ning kuna žürii arvates oli erilist äramärkimist väärt ka Muhamand Atty foto «Displaced», andis EMÜS välja ka eriauhinna.

Valgus on nähtus, millest hakatakse puudust tundma, kui seda enam ei ole. Seetõttu oli selle aasta fotokonkurss pühendatud just valgusele. Selle raames oli osalistel võimalus märgata ja jäädvustada nii looduslikku kui tehislikku valgust – milliseid emotsioone, hetki ning mänge see linnakeskkonda lisab. Fotograafilises mõttes on valguse kui põhielemendi pildistamine suur katsumus.

Žürii koosseisus Märt Haamer (Overall) ja Vallo Kalamees (kõrgem kunstikool Pallas, valgusõpetuse õppejõud) oli positiivselt meelestatud erinevate lähenemisviiside ja vaatenurkade esitlemise suhtes. «Enamasti on valgus abivahend, mis toob esile pildistatava kujutise. Kui aga on eesmärgiks püüda just valgust, läheb asi keerukaks,» ütles žürii liige Vallo Kalamees.

Fotokonkurssi toetasid Overall, Photopoint, Minimelts, Kosmose Valgus, Juhani puukool. Näitus paraaditehase sissekäigus on avatud kõigile möödakäijatele.

Kõiki konkursile laekunud töid saab vaadata EMÜSi facebookis:
https://www.facebook.com/media/set?vanity=emysemysemys&set=a.10158356947157632
Võidutööde põhjalikuma kirjeldusega saab tutvuda siin:
https://emys.ee/blog/fotokonkurss-lumos-voitjad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles