Ehitus- ja sisustusmessil saab näha nutiklaasi ning nanotehnoloogilist soojustusmaterjali

Lenel Karu
, reporter
Copy
Ehitus- ja sisustusmessil saab näha nutiklaasi ning nanotehnoloogilist soojustusmaterjali.
Ehitus- ja sisustusmessil saab näha nutiklaasi ning nanotehnoloogilist soojustusmaterjali. Foto: Tartu Näitused

Täna algas Tartu Näituste messikeskuses kolmepäevane mess «Ehitus ja sisustus», mis keskendub mugava keskkonna loomisele. Messil saab näha ka nutiklaasi ja nanotehnoloogilist soojustusmaterjali.

Messi projektijuhi Anders Urbeli sõnul on traditsiooniliselt näitusel esindatud hoonete üldehitus, viimistlemine, kütmine, ventilatsioon, valgustamine ja sisustamine. Ühtekokku võtab messist osa üle 60 ettevõtte. «Messi eesmärk on anda häid ideid unistuste kodu loomiseks ning tuua laiema publikuni uusi lahendusi,» märkis ta.

Üks tänavusi põnevamaid messiuudiseid on nutiklaas, mis pakub innovaatilist alternatiivi kardinatele ja ruloodele. «Klaaspinnale paigaldatud nutika aknakile läbipaistvust saab kontrollida kõigest ühe klikiga oma telefonist või puldi abil. Nutikile püüab kinni ka häirivad päikesekiired, aga jätab toa samas valgeks,» kirjeldas Urbel ning märkis, et nutikile on seda pakkuva ettevõtte sõnul osutunud populaarseks nii eramajades kui ka kontorites.

Urbeli sõnul pakub publikule kindlasti huvi uudne nanotehnoloogiline isolatsioonimaterjal ehk soojustusvärv. «Pinnale kantud millimeetrine kiht soojustusvärvi asendab 3,5 cm tavapärast soojustusmaterjali,» selgitas ta ning lisas, et materjalil on palju kasutusvõimalusi, sest see sobib ka ehitiste kaitsmiseks keskkonnamõjude eest, korrosiooni ennetamiseks ning hüdroisolatsiooniks. «Tootja ise nimetab toodet NASA tehnoloogiaks igapäevases kasutuses,» märkis Urbel.

Koroonapandeemia on mõjutanud eluasemete planeeringut, sest möödunud kevadel sundis see inimesed koduseinte vahele töötama. «Messil on esindatud mööbel, sisustuselemendid, mürasummutusmaterjalid ja muudki mugava kodu sisustamiseks. Esialgu paistis, et kodukontoris ollakse lühiajaliselt, kuid tänaseks on paljudes ettevõtetes ja organisatsioonides töökorraldus muutunud paindlikumaks ja kodukontorist on saanud uus normaalsus. Sestap suunatakse ka rohkem tähelepanu kodu sisustamisele,» rääkis korraldaja.

Tänavu on messil «Ehitus ja sisustus» laialt esindatud saunatemaatika. Korraldaja sõnul esitletakse messil nii saunamaju, basseine kui ka lahendusi sauna mikrokliima parandamiseks. «Uudisena on messil kohal klaasist saunad. Publikule tutvustatakse nii läbipaistva klaasiga varianti kui ka peegelklaasist sauna,» märkis Urbel ning lisas, et uudistada saab ka klaasist koerakuuti.

Messil on ka mahukas seminariprogramm. Tänavu on kõige mahukam koolitus suunatud ehituses töötavatele inimestele ning teema on fassaadide ja katuste ehitus. Messi külastamiseks on vajalik esitada vaktsineerimispass või negatiivse koroonaproovi tõend. Kiirproovi saab teha ka kohapeal. Haigusnähtudega inimestel paluvad korraldajad koju jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles