Vanemuises esietendub vana hea muusikaga uuenduslik «Luikede järv»

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Stseen «Luikede järvest» Vanemuises.
Stseen «Luikede järvest» Vanemuises. Foto: Maris Savik/Vanemuine

Pjotr Tšaikovski ballett «Luikede järv» tuleb 2. oktoobril Vanemuise suures majas vaatajate ette uuenduslikus vormis. Vanemuise teatri teatel on Tšehhi lavastaja Petr Zuska sidunud oma koreograafias klassikalise balletikeele rustikaal-modernsega.

Vanemuise balletijuht Mare Tommingas tõdes, et Tšaikovski muusika oli talle ainuke sügav põhjus, miks «Luikede järve» Vanemuises teha. «Kui jätta kõrvale klassikalise balleti esteetika, ilu ja paatos ning avada oma meeled selle teose muusikale, avaldub midagi palju enamat kui 32 fueteed või «Väikeste luikede tants». Petr Zuska on lavastaja, kes läheb selle loo ja muusika dramaturgias sügavuti, toetudes Tšaikovski helikeele erakordsetele värvidele ja energiale,» lisas ta.

Petr Zuska kinnitas, et tema lavastus on tõesti teistsugune ning ta palub publikul teatrisaali tulla ootustevabalt. ««Luikede järv» ei ole puutumatu, see on avatud igasugustele lähenemistele,» lisas lavastaja ja koreograaf. «Kuigi «Luikede järv» on üks maailma tuntuimaid ja olulisimaid ballette, on 21. sajand paratamatult hoopis teistsugune võrreldes ajaga, mil Tšaikovski oma muusikat kirjutas.»

Zuska on enda sõnul sedasorti kunstnik, kes peab töös põhiliseks oma visioonide elluviimist, kuid ühtlasi austab geniaalseid heliloojaid. «Samas tahan anda midagi uut ja värsket ka enda poolt,» lisas ta.

2018. aastal tõi Zuska Vanemuises vaatajate ette Sergei Prokofjevi balleti «Romeo ja Julia». «Luikede järve» lavastusmeeskonda kuuluvad samuti Tšehhist pärit kunstnik Daniel Dvořák ja kostüümikunstnik Pavel Knolle. Valguskunstnik Margus Vaigur on tegutsenud koos assistent Kaspar Ausiga. Muusikajuht ja peadirigent on Risto Joost ning dirigendid Martin Sildos ja Taavi Kull, mängib teatri sümfooniaorkester.

Publiku ette tuleb Vanemuise balletitrupp, kes pühendab esietenduse samas teatris 40 aastat töötanud Ülo Vilimaa (13. märts 1941 – 27. september 2021) mälestusele. Tema ärasaatmine viimsele teele toimub 6. oktoobril kell 13 Vanemuise suures majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles