Tartu Raadio loomiseks andis tõuke piraatraadiojaama Sunlight sulgemine

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Meelis Michelson on aastal 1992 Tartu Raadio puldis.
Meelis Michelson on aastal 1992 Tartu Raadio puldis. Foto: Ain Protsin

Eesti ajakirjanduse, täpsemalt raadioajakirjanduse ja ka Tartu ajaloos on 29. ja 30. september tähtsad kuupäevad. Nimelt lõpetas 29. septembril 2003 ja alustas 30. septembril 1991 Tartu Raadio. See oli Eesti esimene täismahus programmiga kohalik raadio.

Tartu Raadioga ametlikult novembris 1991 liitunud, aga enne seda mitteametlikult koos Urmas Toomingaga sama raadiojaama tehniliselt üles ehitanud Meelis Michelson tegi enne seda Tartus raadiot Sunlight. See sai alguse 24. novembril 1989 ja vaikis veebruaris 1990 võimude korraldusel, sest tegutses piraatraadiojaamana.

«Pärast seda ei jäänud mõte varna rippuma,» meenutas Michelson. «Koolivendade Hando Sinisalu ja Urmas Kolsariga sai arutatud, et võiksime kuidagi jätkata. Tegime tol ajal ka kooliraadiot Tartu 5. keskkoolis ehk praeguses Tamme koolis.»

Kui Kolsar ja Sinisalu asusid ajakirjandust õppima, tekkis neil sidemed ja tutvusi ja nad läksid Eesti Raadio Tartu stuudio juhi Vello Lääne jutule. «Mina käisin ülikooli kõrvalt mujal tööl,» meenutas Michelson.

Et Lään oli samuti kohaliku raadio tegemise mõtteid mõlgutanud, asus ta tegutsema ja sai hakkama riigikapitalil põhineva ettevõtte loomisega. Üks osaline oli Eesti Raadio, mis tegutses Riia mäel tollase Eesti põllumajanduse akadeemia ühes tiivas. Sama tiiva kolmandal korrusel sai kitsa pika ruumi Tartu Raadio.

Esimesed sõnad ütles eetrisse 30. septembril 1991 kell 5.55 Vello Lään kui saatejuht. Temaga koos aitas hommikuprogrammi täita Lembitu Kuuse.

Meelis Michelson meenutas, et tema Sunlight oli kuulda alguses Tartu linna piires, hiljem aga ulatus veidi kaugemale. «Tartu Raadio alguses oli veel väga hea levi 25–30 kilomeetri raadiuses. Paremate antennidega kuuldi seda ka Viljandis,» lisas ta.

Vambola Paavo sai sel esmaspäeval Tartu Postimehe toimetuses paar Tartu Raadio kleepsu, mille talle oli jätnud Madis Ligi.
Vambola Paavo sai sel esmaspäeval Tartu Postimehe toimetuses paar Tartu Raadio kleepsu, mille talle oli jätnud Madis Ligi. Foto: Raimu Hanson

Vambola Paavo liitus Tartu Raadioga aastal 1992. Ta meenutas, et stuudio oli katuse all, aga reporterimaki kassetilt võeti salvestis suure lindiketta peale ümber keldris tehnikute ruumis. «Ja siis jooksid sellega ülemisele korrusele tagasi ja hakkasid selle lindi pealt saadet monteerima,» lisas ta. «Nii et kui oli mingi operatiivne lugu, läks ikka väga palju aega, enne kui selle sai uudistesaatesse panna.»

Vello Lään oli Vambola Paavo sõnade kohaselt ideede generaator, sest tema juurde jooksid kõik niidid kokku. «Temaga ei olnud kerge sammu pidada,» lisas ta. «Aga ma olen tänulik, et ta õpetas uudiste tegemisel ette nägema: alati peab olema tagataskus uudiseid, sest eetris võib tekkida tühik, aga kui oli valmis intervjuu või lugu võtta, kõlbas see kohe saatesse panna. Selline ettenägemise oskus on olnud kasuks hilisemas ajakirjandustöös.»

Tartu Raadio avalauluks 30. septembril 1991 ja ühtlasi lõpulooks 29. septembril 2003 oli ansambli Simply Red lugu «Something Got Me Started».

29. septembri Tartu Postimehes ilmub intervjuu Vello Läänega, kes teeb lugejale selgeks, miks oli vaja teha Tartu Raadiot.

Vello Lään (84) võttis esmaspäeval oma maakodus Võrtsjärve ääres vastu külalisi.
Vello Lään (84) võttis esmaspäeval oma maakodus Võrtsjärve ääres vastu külalisi. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles