Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Tauno Kangro kavandas Stephanus Bathory uue mälestustahvli

Copy
Kate on mälestustahvlilt langenud.
Kate on mälestustahvlilt langenud. Foto: Ragnar Peets

Tartu ülikooli peahoone lõunatiiva otsaseinal avati Transilvaania vürsti, Poola kuninga ja Leedu suurvürsti Stephanus Bathory (27. september 1533 – 12. detsember 1586) uuendatud mälestustahvel. Selle autor on skulptor Tauno Kangro.

Samal seinal sama skulptori loominguna varem olnud eesti- ja poolakeelsel mälestustahvlil oli kirjas, et Stephanus Bathory asutas Tartus jesuiitide kolleegiumi, mis oli 1632. aastal Rootsi kuningas Gustav Adolfi avatud ülikooli eelkäija. Tahvlil polnud aga mainitud Bathory ungari päritolu ega seda, et ta oli Transilvaania vürst.

Tartu ülikoolist tulnud teate kohaselt oli Bathoryl Tartu ja Eesti ajaloos lühiajaline, kuid tähtis roll. Kolmel korral sõdisid tema husaariväed Lõuna-Eesti ja Liivimaa aladel Vene armee vastu. Kuigi vürst ise Eestis ei käinud, andis ta näiteks Valgale linnaõigused ja asutas Tartus lisaks eelmainitud kolleegiumile tõlkide seminari. Samuti kinkis just tema Tartule valge-punase lipu ja vapi, mis on kasutusel praegugi.

Uus, kolmes keeles mälestustahvel loodi professor János Pusztay algatusel ja Ungari peaministri büroo toetusel koostöös Mihaly Munkácsy nimelise Eestimaa ungarlaste ühinguga. Mälestustahvli avamisel kõnelesid TÜ rektor Toomas Asser, Poola suursaadik Grze­gorz Kozłowski ja Ungari välisministeeriumi esindajana kultuuridiplomaatia aseriigisekretär Márton Schőberl.

Tagasi üles