Rõngus alustas tööd uus ja energiasäästlik katlamaja (1)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Poolteist miljonit eurot maksma läinud täisautomaatne katlamaja on varustatud kõige kaasaegsema soojatootmise tehnoloogiaga, mis suurendab töökindlust ja soojatootmise efektiivsust.
Poolteist miljonit eurot maksma läinud täisautomaatne katlamaja on varustatud kõige kaasaegsema soojatootmise tehnoloogiaga, mis suurendab töökindlust ja soojatootmise efektiivsust. Foto: N. R. Energy OÜ

Tartumaal Rõngus alustas küttehooaega uus, nüüdisaegne 1,5 miljonit eurot maksma läinud hakkpuidul töötav katlamaja, mis on varasemast katlamajast märgatavalt keskkonnasäästlikum, energiaallikaks on taastuvressurss ning tipptasemel tehnoloogia aitab elanikel tänu tõhususele küttekuludelt kokku hoida.

Soojatootja N.R. Energy juhataja Richard Viies märkis, et 1,51 miljonit eurot maksma läinud täisautomaatne katlamaja on varustatud uusima soojatootmise tehnoloogiaga, mis suurendab töökindlust ja soojatootmise efektiivsust. «Uue katlamaja ehitus oli vajalik, kuna väiksemates asulates ei tasu fossiilsel põlevkivikütteõlil töötavad katlamajad tänapäeval enam ära. Uus katlamaja töötab peamiselt hakkpuidul, mis on taastuvenergia allikas ja seega keskkonnasäästlik,» selgitas Viies.

Elva vallavanem Heiki Hansen lausus, et omavalitsus tervitab investeeringuid väiksemate asulate soojatoomise ajakohastamisesse. «Ajal, kui elektri ja fossiilsete kütuste hinnad löövad nii Eestis kui maailmas järjest uusi rekordeid, on väga oluline ajakohastada soojatootmist ning kasutada selleks taastuvaid energialiike. Rõngu uus katlamaja on eeskujuks teistele piirkondadele ning loodetavasti pakub see leevendust ka kohalike elanike küttearvetel,» märkis Hansen.

Rõngu täisautomaatse katlamaja projekteeris EMP A&I ja selle ehitas ehitusfirma Efipa. Katlamajas toodab sooja 0,99 MW Austrias tehtud hakkpuidukatel Agro AVR1200. Süsteeme dubleerivalt saab sooja toota ka 1,95 MW õlikatlaga Viessmann Vitoplex 200. Ehitust kaasrahastas keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles