VIDEO ⟩ Teadusnädala lõpetuseks esitlesid tudengid esimest Eestis ehitatud päikeseautot

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Veel mõni nädal tagasi oli päikeseautol valmis vaid raam. Kuidas auto praegu välja näeb, jääb saladuseks täna õhtuni.
 
Veel mõni nädal tagasi oli päikeseautol valmis vaid raam. Kuidas auto praegu välja näeb, jääb saladuseks täna õhtuni.  Foto: Jaan Susi

Reedel sai Tartus Ahhaa keskuses näha Eesti tudengite ehitatud päikeseenergiaautot. Baltimaade esimene ainult päikeseenergia jõul liikuv sõiduk valmis haridusprojekti Sola­ride raames ning sellega minnakse võistlema sel sügisel Maroko päikeseautode võistlusel.

Solaride on kõikide Eesti kõrgkoolide ja paljude ettevõtete toetatud ning tudengite initsiatiivist alguse saanud programm, mis panustab nii inseneeria kui rohetehnoloogia populariseerimisse.

Päikeseauto projekteerimine algas 2020. aasta veebruaris ning ehitamisega tehti algust sel kevadel.

Solaride’i turundusjuht Anett Toom selgitas, et auto mudelit muudeti projekteerimise käigus ligi 20 korda. «Seda ikka selleks, et ehitamisel enam suuri vigu sisse ei tuleks,» põhjendas ta.

Projektiga on seotud ligi 70 inimest. Kõiki tudengeid juhendavad asjatundjad, nende hulgas arvutispetsialist Tõnu Samuel, füüsik Alvo Aabloo, tehnoloogiaettevõtja Kristjan Maruste, tarkvaraarendaja Priit Salumaa.

Auto ehitati plaaniga minna sel aastal Austraalia päikeseautode maailmameistrivõistlusele Bridgestone World Solar Challenge (BWSC), mille jaoks tuli auto ehitamisel järgida mitmekümne lehekülje pikkust reeglite raamatut.

Paraku otsustati aga koroona tõttu tänavu BWSC jätta üksnes virtuaalseks ettevõtmiseks. Seetõttu osaleb esimene Eestis valminud päikeseauto hoopis Maroko võistlusel.

Veel eile asus nutikas masin maaülikoolis ning sellele anti viimast lihvi.

Esmaesitlus leiab aset täna kell 17 teaduskeskuses Ahhaa Teadlaste Öö festivali programmi osana. Pooleteise tunni jooksul räägivad projektis osalejad Solaride’i sünni- ja kasvuraskustest. Sõna saavad ka projekti toetajad ning auto ehitajad ehk solariderid ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles