Esimene pilt ilmus eestikeelses lehes aastal 1806

Kristiina Tiideberg
, Kunstiajaloolane
Copy
Tartu ülikooli raamatukogu kunstikogus on Karl August Senffi kavandi järgi arvatavasti Samuel Benjamin Schultzi valmistatud trükiklotsiga tehtud pilt aastast 1806. See on ühtlasi Tarto maa-rahwa Näddali-Lehe päisillustratsioon.
Tartu ülikooli raamatukogu kunstikogus on Karl August Senffi kavandi järgi arvatavasti Samuel Benjamin Schultzi valmistatud trükiklotsiga tehtud pilt aastast 1806. See on ühtlasi Tarto maa-rahwa Näddali-Lehe päisillustratsioon. Foto: Repro

Tartu Postimehes ilmus 14. septembril Raimu Hansoni tore artikkel esimesest eesti ajalehes ilmunud pildist «Maddi Rein». Rõõm on näha, et minu suur armastus, 19. sajandi Eesti graafika, tähelepanu pälvib, kuid tekstis oli ka paar ebatäpsust, mis vajaksid kommentaari.

Esmalt terminoloogiast: siinkohal ei ole päris täpne öelda, et ajalehes ilmus joonistus. Joonistus kunstiteose tehnikana viitab joonistamisele, käsitsi, näiteks pliiatsi või pintsliga tehtud tööle. «Maddi Rein» on aga trükitud graafiline leht.

Kõige sobivam ongi vist öelda, et «Maddi Rein» on üks esimesi eesti ajakirjanduses ilmunud illustratsioone. Just sellist pealkirja kannab ka kunstiajaloolase Voldemar Ermi 1976. aastal ilmunud artikkel kogumikus «Lähtemeistrid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles