Tartu 2024 maamärk ehib Tallinnas Balti jaama

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Tartu kultuuripealinna meeskond pani Tallinna Balti jaama üles 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna maamärgi ja mõlema linna juhid allkirjastasid kolmapäeval selle juures koostöölepingu.

Tartu linnapea Urmas Klaasi ja Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti allkirjad saanud leppe kohaselt peaks 2023 Euroopa roheline pealinn Tallinn ja 2024 Euroopa kultuuripealinn Tartu tegema edaspidi vastastikku kasulikku koostööd.

Klaasi sõnul viidi Tartu 2024 maamärk Tallinnasse veendumuses, et Tartu kui tulevane kultuuripealinn peab olema Eesti pealinnas nähtavam. «Koostööd teeme ka keskkonna teemadel, sest keskkonnasäästlikud väärtused on Tartule olulised. Ka kultuuripealinna kunstiline kontseptsioon räägib ellujäämise kunstidest, mis on praeguses maailmas aktuaalsem kui kunagi varem,» ütles Klaas.

Sihtasutuse Tartu 2024 tegevjuht Kuldar Leis rõhutas, et Euroopa kultuuripealinna tiitli jõudmine Tartusse on kahe aasta pärast tippsündmus kogu Eestile. «Tallinn kui Eesti riigi esindusvärav on meie tiitliaasta lõpuni Tartu ja Lõuna-Eesti sümboolne alguspunkt. Selleks tähistatakse 2023. aastaks ka Tallinna linna piir Tartusse suunduva maantee ääres asjakohaselt,» lubas ta.

Koostööleppe alusel paigutab Tartu Tallinnasse kultuuripealinna maamärgid ning Tallinn toob omakorda Tartusse rohelise pealinna maamärgid. Mõlemasse linna kavandatakse nii kultuuripealinna kui ka rohelise pealinna programmi. Koostööks loovad linnad tegevuskava.

Balti jaama pandud maamärk jääb sellesse asupaika 11. oktoobrini.

Tallinn kandis Euroopa kultuuripealinna tiitlit 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles