Selgusid Tartu ja Tartumaa parimad ettevõtted

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tõrgete põhjuseks võib olla käre külm.
Tõrgete põhjuseks võib olla käre külm. Foto: Margus Ansu

Konkursil «Parim ettevõtja 2020» paistsid silma AS GoBus ja OÜ Solis BioDyne. GoBus lõi eelmisel aastal enim töökohti ja oli kiireima kasvuga suurettevõte, Solis BioDyne oli suurim ekspordi kasvataja, kiireima kasvuga väikeettevõte ja edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtja.

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on tänavuse ettevõtluskonkursi tulemustes selgelt tunda koroonaviiruse mõjusid. «Väga tugevalt on taas esindatud biotehnoloogiasektor, mille esindajana pälvib OÜ Solis BioDyne tunnustuse lausa kolmes kategoorias. Tervisekriis ja seonduvad piirangud on mõjunud negatiivselt paljude ettevõtete majandustegevusele, kuid samas on ka hulk ettevõtteid, kelle kasv sai just kriisiperioodil hoogu juurde. Tunnustust väärivad loomulikult kõik ettevõtjad, kes on olnud kiired kohanejad ning on oma majandustegevuse muutunud oludest lähtudes ümber korraldanud,» rääkis abilinnapea.

GoBus teenindab reisijaid Eesti linnades, maakondades ning maakondadevahelistel kaugliinidel. Tartu linnaliine teenindavad GoBusi rohegaasibussid läbisid möödunud aastal ühtekokku 4,5 miljonit kilomeetrit ja teenindasid ligi 12 miljonit reisijat. Ettevõtte käive oli 2020. aastal 27,2 miljonit eurot, ettevõttes töötab 674 inimest. Eelmisel aastal loodi juurde 136 töökohta.

Solis BioDyne on molekulaarbioloogiliste reagentide, peamiselt DNA polümeraaside ja nendega seonduvate toodetega tegelev biotehnoloogiaettevõte, kes arendab ja toodab põhikemikaali, mille abil saab testida viirushaigusi, sh Covid-19, HIV-AIDS, C-hepatiit ja mitmed teised haigused. Ettevõtte käive oli 2020. aastal 7,3 miljonit eurot, ettevõttes töötab 53 inimest. Valdav osa toodangust läheb ekspordiks Euroopasse ning Ameerika Ühendriikidesse. Võrreldes 2019. aastaga kasvatati 2020. aastal eksporti 289 protsenti.

Tartu parimaid ettevõtjaid on valitud 1998. aastast. Konkursi alusandmetena kasutatakse kõigi Tartu linnas registreeritud ettevõtjate poolt äriregistrile majandusaasta aruannete esitamise tähtajaks esitatud majandusnäitajaid.

Parim alustaja Tartu ärinõuandla toel – OÜ Innore

Tartu maakonna edendaja – MTÜ Tartu Motokrossiklubi (Lange motokeskus)

Tartu maakonna parim tööandja – AS Respo Haagised

Tartu maakonna suurim investeerija – OÜ Estover Piimatööstus.

Parim õpilasfirmana alustanud ettevõte – OÜ Münt Healthcare

Tartu kutsehariduskeskuse parim koostööpartner – OÜ Tarmetec

Edukaim alustaja Tartu loomemajanduskeskuses – OÜ Ö Stuudio

Tartu teaduspargi aasta ettevõtte – AS Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus

Silmapaistvaim iduettevõte – OÜ Degritter

Edukaim Tartu ülikooli kõrvalfirma – OÜ TBD-Biodiscovery Parim turismitegu – teaduskeskuse Ahhaa näitus «Foobiad»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles