GALERII ⟩ Teerajajate allee kasvas kuldse sportlase ja ambitsioonika teadlase jalajälgede võrra

Tartu Postimees
Copy

Tasku keskuse kõrval kõnniteel looklev Tartu Teerajajate allee sai täna lisa kahe paari pronksist jalajälgede näol. Need kuuluvad läinud suvel Eesti naiskonna koosseisus olümpiakulla võitnud epeevehklejale Julia Beljajevale ning biomeditsiinitehnoloogia professorile Mart Ustavile.

Iga-aastase tradistiooni kohaselt peetud tseremoonial võtsid sõna Tartu linna ja Estiko grupi esindajad ning meeleolu lõi Tartu saksikoor.

Professor Mart Ustavi tõstis Tartu teerajajate hulka žürii, kuhu kuulusid linnavalitsuse, Tartu ülikooli, maaülikooli, Tartu ülikooli kliinikumi, Vanemuise teatri, kaubandus- ja tööstuskoja, Tartu Postimehe ja Estiko esindajad.

Tippsportlane Julia Beljajeva osutus aga valitus augustis Tasku keskuse kodulehel ja Tartu Postimehe digilehes korraldatud rahvahääletuse tulemusena.

Mart Ustav on avaldanud üle 100 teadusliku publikatsiooni. Tema teadustöö peasuunad on olnud papilloomiviiruse uurimine, geenivektorite episomaalse püsimise molekulaarne alus uue põlvkonna ohutute DNA vaktsiinide loomisel ning viiruste ja viirusvektorite konstrueerimine. Ta on pälvinud mitu riiklikku teaduspreemiat, Valgetähe III klassi teenetemärgi, Tartu ülikooli raefondi preemia, Eesti rahvuskultuurifondi kuldmärgi, Eesti teaduste akadeemia avastuspreemia, Tartu Suurtähe ja Tartu aukodaniku tiitli.

Elutee on Mart Ustavi lisaks Emajõelinnale viinud Siberisse, Rootsi, USAsse kui ka mitmele poole mujale. Kui tema varasemat teadustegevust tähistavad tuntud ettevõtted Synlab ja Quattromed, siis viimasel ajal on enim tähelepanu kogunud Icosagen Grupp – globaalse haardega biotehnoloogia firma, kus on muu hulgas välja töötatud ternespiimal põhinev viiruste levikut tõkestav ninasprei. Ustav pole varjanud ambitsiooni kasvatada Icosagenist edukas ravimitooja.

Julia Beljajeva on epeevehklejana jõudnud medalini enam kui kümnel rahvusvahelisel tiitlivõistlusel ja ta on alates käesolevast aastast Tokyo olümpiavõitja.

Beljajeva tegutseb spordiseltsis Tartu Kalev vehklemistreenerina ning olles lõpetanud Tartu tervishoiu kõrgkooli töötab ühtlasi meditsiiniõena ülikooli kliinikumi traumatoloogiaosakonnas.

2010. aastal alguse saanud Tartu Teerajajate allee eesmärk on tunnustada Tartuga tihedalt seotud inimesi, kes oma töö või teoga on andnud märkimisväärse panuse linna või maakonna arengu, tutvustamise või tunnustamise heaks. Igal sügisel täiendatakse alleed uute jalajälgedega, mille valab pronksi skulptor Bruno Kadak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles