Kultuursete motomeeste portreed on kolmapäevast alates näitusel

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Pallase hoov täitus suvekooli raames Kawasaki Vulcanitega.
Pallase hoov täitus suvekooli raames Kawasaki Vulcanitega. Foto: Kristjan Teedema

Ülehomsest on galerii Pallas pööninguruumis avatud noorte fotokunstnike Robi Zutsi ja Olari Pilniku näitus kunstikooli Pallas korraldatud rahvusvahelise mootorratturite suvekooli jooksul valminud portreefotodest. Vaatajate ette jõuab 23 hetke inimestest ja nende mootorratastest. 

Mis on ilu ja kus on ilu? Kas ilu on või miks ta on? Kas mootorratas on ilus? Kas mootorrattur on ilus? Kas nad kahekesi koos on ilusad? Kas mootorratas ja mootorrattur või nad kahekesi koos üldse peavad ilusad olema? Neid küsimusi püstitas näituse esteetika loonud Pallase fotograafia osakonna juhataja abi Vallo Kalamees hiljuti mootorratturitele fotode esialgseid väljatrükke esitledes. Mootorratturid plaksutasid ja ütlesid, et pildid on ilusad. 

2021. aasta juulikuus toimunud DuVallon Art Rally Pallas Summer School oli osalenute sõnul üks pöörane projekt. Miks peaks üks kunstikõrgkool korraldama rahvusvahelise suvekooli mootorratturitele? Keeruline vastus sellele küsimusele olevat järgmine: «Pallase arengukava järgi on 2021. aasta pühendatud põhiväärtusele julgus, mis annab muu hulgas motivatsiooni, et väljuda harjumuspärastest koolituste ja ürituste raamidest ning laiendada arusaama interdistsiplinaarsusest.» Lihtne vastus on aga: miks ka mitte?

Näitusel saab avastada ja mõtestada Soome, Leedu ja Eesti lugusid. Või on need nüüd muutunud hoopiski Tartu lugudeks, mida Pallase fotostuudios suitsu- ja tuulemasinat kogenud mootorratturid mööda Euroopa teid laiali kannavad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles