Tartu üliõpilasteatris esietendub Ilmar Laabani «Libamina ilmarannal»

Copy
Stseen etendusest
Stseen etendusest Foto: Tartu Üliõpilasteater

Tartu üliõpilasteatris Ilmar Laabani luuletustele loodud ruumitundlik lavastus «Libamina ilmarannal» esietendub 18. septembril, lavastaja on üliõpilasteatri vilistlane Kaija M Kalvet (Must Kast).

Lavastust «Libamina ilmarannal» iseloomustavad keelemäng ja vastandite ühendamine kujunditeks, mis loob eripalgelisi, unenäolisi maailmu, avades uksi argireaalsusega paralleelselt eksisteerivale sürrealismiilmale.

«Mina» on pidevalt hajuv, muutuv, transformeeruv ja teisenev entiteet, mis otsib tekstide ja lavastuse kaudu tõelist vabadust, kus «endaksjäämine» on tardumus ja surm. Ilmar Laaban, kel saabub 2021. aasta detsembris 100. sünniaastapäev, oli triksterlik kuju, kes jäi igas mõttes piiridest väljapoole. Seda piirilkõndimise tunnet otsib ka «Libamina ilmarannal».

Stseen loost.
Stseen loost. Foto: Tartu üliõpilasteater

Lavastaja Kaija M Kalveti sõnul püsib idee lavastada Tartu üliõpilasteatris just Ilmar Laabanit põhiliselt kahel alusel. «Esiteks andis Jaan Malin mõni aeg tagasi kirjaniku ümmarguse sünniaastapäeva lähenemisest märku ning avaldas õigustatult arvamust, et seda saaks tähistada ka teatri kontekstis,» rääkis ta. «Teiseks olen ise üliõpilasteatri vilistlane ning lisaks suurepärasele seltskonnale on mul sellest ajast meeles just veidrad, tavapäratud, nii vormilt kui ka sisult intrigeerivad materjalid, mis minu olemise horisonti märkimisväärselt laiendasid. Eks ma siis loodan praeguseid üliõpilasi Laabani omailma kaudu samamoodi eksistentsiaalselt üllatada.»

Osades on Getter Dolgošev, Jaana Otsa, Maria Vera Pšenitšnaja, Adeele Rei, Jörgen Sinka, Reelika Sommer, Merili Viks ja Charlyz VihmaPisar Zobel.

Ilmar Laaban (11.12.1921, Tallinn – 29.11.2000, Stockholm) oli Rootsis elanud eesti luuletaja, häälutaja, tõlkija ning kunsti-, muusika- ja kirjanduskriitik. Laabani mitmekülgsus looja ja vabameelse mõtlejana seostub tema haridusliku taustaga, milles filoloogia- ja muusikateadmised põimusid filosoofiaga. Eesti luulelukku on Laaban läinud luulekogudega «Ankruketi lõpp on laulu algus» (1946) ja «Rroosi Selaviste» (1957), mis esimeste sürrealistlike teostena avaldasid suurt mõju eesti kultuuriruumi kujunemisele järgnevatel aastakümnetel.

Etenduste ajad Tartu üliõpilasmajas: 18., 24., 25. september; 1., 3., 8., 9., 29., 30. oktoober kell 19 ning A-festivalil 14. oktoobril kell 17. Etenduse kestus on 90 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles