Laupäev toob Tartumaa peredele võimaluse oma metsateadmisi uuendada

Tartu Postimees
Copy
Eesti maaülikooli eestvedamisel toimub Metsarahva päeval Järvselja Õppe – ja Katsemetskonnas ligi 20 erinevat õpituba ja ekskursiooni väike- ja koolilastele.
Eesti maaülikooli eestvedamisel toimub Metsarahva päeval Järvselja Õppe – ja Katsemetskonnas ligi 20 erinevat õpituba ja ekskursiooni väike- ja koolilastele. Foto: Kristjan Teedema

Sel laupäeval leiab aset esimene üle-eestiline metsarahva päev, kus metsaomanikud tutvustavad oma metsi esimest korda avatakse ka metsa- ja puidutööstusettevõttete uksed. Palju silmaringi avardavaid üritusi on ka Tartumaal.

«Rõõm on pakkuda nii erinevaid võimalusi vabas õhus veetmiseks just Tartumaal, mis on tuntud oma vaimsuse poolest. Teadlik tegutsemine metsades, olgu selleks nende kasvatamine või neis matkamine, on alati vajalik. Tegevuste leidmisel metsarahva päevaks keskendusime eriti peredele, sest nagu metsas käimise traditsioon, kanduvad ka sellega seonduvad tarkused suurtelt edasi väikestele,» lausus Metsarahva päeva korraldaja, Luua metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu.

Maaülikooli õpitoad ning metsaretked

Eesti maaülikool korraldab Järvselja õppe- ja katsemetskonnas Kastre vallas metsandusele ning taimekasvatusele keskenduvaid väliklasse. Eksootilises taimeaias selgitatakse käepäraseid võtteid, kuidas seemnest edukalt metsataimi kasvatada. Spetsiaalselt lastele keskenduvad õpitoad «Olen väike, aga tubli metsamees!» ja «Mets on põnev ja (elu)rikas!» selgitavad lastele metsanduse põhitõdesid ning pakuvad mudilastele võimalust väikese metsapidaja rolli sukelduda.

Päeva jooksul saab osa võtta ka tunnistest matkadest Järvselja õpperadadel, kus giidi abiga õpitakse tundma metsa eluringi ning kohtutakse Eesti looma- ja linnuriigi esindajatega.

Saevõlurid Palal

Pala külas jagavad peredele puidutöö nippe üle maailma tuntud Puukujurid, kes õpetavad huvilistele puukujude kiirsaagimist ning viivad külastajad ka oma tööstuses ringkäigule, et näidata, kuidas valmistatakse päris nõiamaju 21. sajandil. Muinasjutulembelistel uudistajatel on võimalik atraktsioonidega ka ise tutvust teha.

Matk vääriselupaika

Tartu vallas Sojamaal saab osa võtta metsaretkest, kus tutvustatakse nii metsa teadliku majandamise meetodeid kui ka vääriselupaiku laane südames. Ringkäigul osalejad jalutavad läbi eri vanusega metsadest ning näevad, kuidas käib noore metsa hooldamine. Seejärel jõutakse ka vääriselupaika ning selgitatakse, mis teeb just antud kohast vääriselupaiga. Retkel puututakse kokku ka metsas elavate loomadega ning kogetakse, mida kõike igapäevast mets lisaks puidule annab, alustades jõhvikatest ja lõpetades saunavihtadega.

Säästvast metsamajandusest lähtuv vineeritööstus

21. sajandi puidutööstusega saab end kurssi viia Tarmeko mööblitehases Luunja vallas. Vastutustundliku ettevõttena keskendub maailmaturul tegutsev Tarmeko oma ringkäikudel tehases just metsa- ja puidutööstuse panustamisvõimalustele metsade kestlikuks kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles