200 AASTAT VAREM ⟩ Eesti ajakirjanduse esimene joonistus ilmus peegelpildis

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Marahwa Näddala-Leht nr 37. Päismikku on trükitud ilmumise kuupäevaks 14. september 1821. Köide asub Tartu ülikooli raamatukogus.
 
Marahwa Näddala-Leht nr 37. Päismikku on trükitud ilmumise kuupäevaks 14. september 1821. Köide asub Tartu ülikooli raamatukogus.  Foto: Raimu Hanson

Täpselt 200 aastat tagasi, 14. septembril (vkj) 1821 ilmus Marahwa Näddala-Lehes kirjapanek tublist, heasüdamlikust ja jumalakartlikust talumehest Maddi Reinust. Jutt algas juba eelmises lehenumbris, kuid just 14. septembril trükitud väljaanne on iseäralikult tähtis – sõnadele on lisatud joonistus. Midagi niisugust ei olnud eestikeelses ajakirjanduses varem juhtunud.

Pildil kätlevad kaks pikkade juustega mantlis meest, ühel jalas pastlad ja teisel saapad. Pastlamehel pole teises käes midagi, saapakandjal on aga jalutuskepp ja kübar. Nad on teineteisele andnud vasema käe, mis tuleb sellest, et joonistus on nädalalehes trükkimiseks kraabitud plaadile ja unustatud, et lugejate ette läheb kujutis peegelpildina justkui tänapäeval selfi tegemisel.

Otto Wilhelm Masing on joonistanud kätlema tubli ja jumalakartliku taluperemehe (vasakul) ja mõisahärra. Joonistust on suurendatud.
Otto Wilhelm Masing on joonistanud kätlema tubli ja jumalakartliku taluperemehe (vasakul) ja mõisahärra. Joonistust on suurendatud. Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles