Vikipeedia ärgitab inimesi saatma neile fotosid kultuurimälestistest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Luunja mõisa sepikoda.
Luunja mõisa sepikoda. Foto: Ivo Kruusamägi

Tänavuste muinsuskaitsepäevade teema «Peidus pärand» on inspireerinud Vikipeedia kaastöölisi kutsuma üles kõiki teisigi inimesi saatma neile fotosid Eesti kultuurimälestiste kohta.

Vikipeedia vabatahtlik Ivo Kruusmägi soovitas sirvida igaühel enda varem tehtud pilte, aga lisas, et kui kellelgi on oma kodukandis või lähiümbruses huvitava ajalooga paiku, hooneid, varemeid või muid kultuuriväärtuseid, siis minna neid pildistama ja laadida jäädvustused juba sel nädalavahetusel üles Vikipeediasse.

«Eestikeelse Vikipeedia 221 849 artikli seas on tuhandeid Eesti kultuurimälestistest rääkivaid artikleid,» selgitas ta. «Kultuurimälestiste riiklikus registris on loendatud aga lausa 26 521 mälestist ning paljud alles ootavad, et leiduks inimene, kes neist Vikipeediasse kirjutaks. Lisaks on palju artikleid, mille juures puudub igasugune pildimaterjal.»

Kuidas pilte Vikipeediasse laadida, saab lähemalt lugeda siit.

Vikipeedia tegeleb sellega, et muuta kogu inimteadmine kõigile kättesaadavaks. «See on ka teadmine kultuurimälestiste ja üldse kultuuripärandi kohta. Samas on palju sellest jätkuvalt peidus – pole ei artiklit ega ühteainumastki fotot. Igaüks saab aidata,» ütles Kruusmägi. «Aastatel 2011–2015 osalesime ülemaailmsel fotovõistlusel Wiki Loves Monuments, mille raames korjasime pilte kultuurimälestistest. Nende viie aasta jooksul lisandus ligkaudu kümme tuhat fotot!»

Muinsuskaitsepäevad on kord aastas üle kogu Eesti peetav festival, millega tutvustatakse meid iga päev ümbritsevat rikast ja mitmekesist kultuuripärandit. Ühe nädalavahetuse jooksul on avatud majad ja mälupaigad, tehakse ekskursioone ja töötube ning palju muud huvitavat kodukandi pärandi ja ajaloo tutvustamiseks ja mõistmiseks. Kõik sündmused leiavad aset kohalike inimeste eestvedamisel.

Mida veel teha Tartumaal ja kaugemalgi, loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles