Maarjalaadal kauplejaid veerand tuhat, sepad peale selle

Copy
Sepp Viljar Pettai täna hommikul Tartu turu ees töövalmis.
Sepp Viljar Pettai täna hommikul Tartu turu ees töövalmis. Foto: Aime Jõgi

Täna on Tartu süda laadalisi täis. Maarjalaat laiutab nii Küüni tänaval, Raekoja platsil, turuhoone ümbruses kui ka Emajõe ääres. Avaturu ees näitavad end sepad. Kauplemine käib kell 10–16.

Tartu turu tegevjuht Rene Kiis ütles, et toiduainetega kauplejad on paigutatud valdavalt turuhoonesse ja selle ümbrusesse ning Küüni tänava raekojapoolsesse otsa. Värskeid marju ja kartulit ning muud toidukraami leidub loomulikult avaturul ja turuhallis. Emajõe ääres ärikeskuse taga on erinevat tööstuskaupa. Küüni tänaval ja Raekoja platsil on traditsiooniliselt segakaup Eestist ja kaugemalt. Kui midagi loetleda püüda, siis kohal on sepiste ja puidust kodutarvikute tootjad, vaibategijad, ehtekunstnikud, rahvariiete ja nahast käsitöö valmistajad, lasteraamatute ja -riietega kauplejad ning paljud teised.

Maarjalaada kauplejate arv ulatub üle veerand tuhande. Ka on kohal tänavamuusikud ning Emajõe ääres saab poniga sõita.

Avaturu ees sepad

Avaturu ees demonstreerivad end sepad ja seal võib teiste seas kohtuda Võrumaa mehe Viljar Pettaiga, kelle isa ja vanaisagi on olnud sepad.

Viljar Pettaile on meeldinud juba lapsest peale tulega mängida. Aga kuna asju ei ole ilus niisama põlema pista ning palju kasulikum on energiat ja tuld suunata millegi loomiseks, siis miks mitte anda näiteks vanale rauale uut elu.

Viljar Pettai turule toodud väikse ääsi ääres saavad huvilised ka ise proovida, mida see sepatöö endast kujutab. Viljar Pettai sepistab ise aga nii väikseid naelu kui ka suuri väravaid ning kõike, mis sinna vahele jääb.

Vanavanemate päev

Avaturu puhkeplatsilt leiab Eesti põllumajandusmuuseumi inimesed, kes tuletavad kõigile meelde seda, et eelolev pühapäev on vanavanemate päev. Nemad õpetavad kodust laadale tulnud perede suurtele ja väikestele liikmetele mänge ja mõistatusi ning seda, kuidas vanasti ilma ennustati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles