Vanemuine toob publiku ette haruldase ooperi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Linda osas on Pirjo Jonas, tagaplaanil on Raimonds Bramanise kehastatud Carlo, vikont di Sirval.
Linda osas on Pirjo Jonas, tagaplaanil on Raimonds Bramanise kehastatud Carlo, vikont di Sirval. Foto: Are Tralla / Vanemuine

Laupäeval esietendub Vanemuise väikeses majas ooper, mis on omamoodi haruldane. Nimelt ei ole seda Eesti teatrites varem etendatud. Gaetano Donizetti «Linda di Chamounix» tuleb vaatajate ette Robert Annuse teise suurema ooperilavastusena.

«Linda di Chamounix'» võlu peitub lavastaja sõnul selle emotsionaalsuses. Humoorikas, romantiline ja sentimentaalne ooper viib publiku 18. sajandi keskpaika Pariisis, kus peegeldub külaühiskond, pattu langemine, noore naise otsustusõigus, äratundmine ja petta saamine.

«Ooperi põhiteema on armastus ja selle vormid – armastus naise ja mehe, ema ja lapse või sõprade vahel –, aga ka vihkamine kui üks äärmus. Usk. Jumal. Emotsionaalsus, mis neid teemasid käsitledes kerkib, on tuline ja sütitav. See on nagu hakkamasaamine Ameerika mägedel, mis on ilmekas ka praegusele ajale. Oleme teadmatuses, mida homne toob ning leiame väikestest asjadest rõõmu, sest suuremat pilti vaadates tunneme ebakindlust,» arutles Annus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles