GALERII ⟩ Keskparki kultuurikeskuse rajamise vastased riputasid plakatid parki ning suundusid debatile (3)

Copy

Neljapäeval kell 15 algasid ettevalmistused Tartu linna keskpargis ürituseks «Kui palju hävib keskpargist, kui Süku ehitatakse keskparki». Kogunemise eesmärk on näidata linlastele, kui suur osa linna elurikkuse alast keskpargis hävib, kui rajada sinna kultuurikeskus.

Pool tundi enne linnapeakandidaatide debatti naabruses asuvas Uueturu pargis pidid keskpargis esinema lühisõnavõttudega «Päästame Tartu keskpargi» eestvedajad ja linnalooduse kaitsjad, nende hulgas Anna Aljanaki, Lenne Rähn-Kuusik, Märt Põder, Janek Maat, ent kuna ürituse algus viibis, paigaldati plakatid pargi äärtesse ning suunduti debati kuulajate sekka.

Korraldaja Märt Põdra sõnul laekus sel kevadel Tartu üldplaneeringu avaliku väljapaneku arutusele 440 ettepanekut, ligi kolmandik nendest palus jätta alles keskpark või pakkus muid lahendusi kultuurikeskuse jaoks. Linnavõim jättis need kõik arvesse võtmata.

«Meile öeldakse, et Sükut ei ehitata pargi asemele, vaid parki. Näitame keskpargis vahetult avalikus ruumis, milline näeb linna planeeritud 8840 ruutmeetrit välja tegelikult,» selgitas Põder.

Kohal oli ka metsanduse ja looduskaitse valdkonna ekspert Mati Sepp, kelle sõnul tuleks mõelda mitte ainult kõnealuse pargi, aga roheliste alade säilitamise peale üldisemalt. «Olen Eesti Metsa Abiks eksperdina tegutsedes saanud tutvuda Euroopa Liidu dokumentide ja teadlaste aruannetega, mis kinnitavad rohealade olulisust ja väidavad, et iga puu on määrava tähtsusega,» rääkis Sepp. Tema sõnul aitab roheluse lähedus selgelt alandad linnainimeste stressitaset.

Ta märkis, et iga haljasala säilitamine on tähtis, sest juba tänavu suvel said tartlased tugevate vihmahoogude ja roheluse puuduse koosmõjul tunda, milline vägi on loodusel, kui kliima soojeneb. «Paljud ei taha seda veel endale teadvustada, aga selline muruplats on ideaalne vee imamiseks. Praegu teevad suured rahasummad ja kinnisvaraarendus pildi paljudel häguseks, isegi teadlased panevad paberile ühe ja räägivad avalikult vastupidist,» oli Sepp pettunud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles